Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

 



Τι γίνεται «Στον 5ο όροφο της Νομικής»;

 

Χαμός! (γέλια) Ξεκινάμε με την ανακάλυψη ενός πτώματος, στον διάδρομο του Τομέα Εγκληματολογίας, ένα βράδυ του Φεβρουαρίου, και με μια δεύτερη δολοφονία, αμέσως μετά.

            Ο αστυνόμος Χριστόφορος Μάρκου, παλιός γνώριμος του χώρου και των θυμάτων από την εποχή των σπουδών του, αναλαμβάνει να λύσει το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα έγκλημα, τη δολοφονία μιας καθηγήτριας κι ενός φοιτητή μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο.

            Η έρευνα κάθε άλλο παρά εύκολη αποδεικνύεται. Όλοι οι ύποπτοι, καθηγητές, μέλη του διοικητικού προσωπικού, φοιτητές, είχαν κίνητρο να θέλουν την καθηγήτρια με το παρατσούκλι «Οχιά» νεκρή. Ψέματα, δολοπλοκίες, παγίδες, φιλοδοξίες, μικρά και μεγαλύτερα εγκλήματα, μια ακόμα απόπειρα δολοφονίας κι ένα κυνήγι ενάντια στον χρόνο προκειμένου να αποκαλυφθεί ο δολοφόνος. Κι όταν πιστεύουμε πως όλα έχουν μπει στη θέση τους... ανατροπή! Γιατί η αλήθεια δεν είναι πάντα βολική!

 

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης;

 

Άρτι αφιχθείς στο Παρίσι, μια φίλη διδακτορική φοιτήτρια μου μιλούσε για μια καθηγήτριά της τόσο αντιπαθητική, ώστε αν μια μέρα τη δολοφονήσουν κανείς δεν θα ξέρει ποιος από όλους το έκανε! Έτσι γεννήθηκε η «Οχιά» του 5ου ορόφου και η πλοκή, εμπλουτισμένη με εμπειρίες από τα φοιτητικά μου χρόνια και στο στιλ της Άγκαθα Κρίστι, που είναι μια από τις αγαπημένες μου συγγραφείς.

 

Τι σας δυσκόλεψε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου;

 

Ήταν το πρώτο μου πόνημα, κι ως τέτοιο είχε αδυναμίες που εντοπίσαμε και διορθώσαμε με τον Γάλλο εκδότη, το 2018, όταν το βιβλίο κυκλοφόρησε στη Γαλλία όπου και κέρδισε δύο βραβεία, ένα εκ των οποίων της Ακαδημίας του Βαρ, θυγατρικής της Γαλλικής Ακαδημίας.

            Ο Έλληνας αναγνώστης, λοιπόν, το ανακαλύπτει τώρα βασισμένο σ’ αυτή τη βραβευμένη εκδοχή, αλλά και περαιτέρω επιμελημένο.

            Δέκα χρόνια μετά τη συγγραφή του, λοιπόν, η δυσκολία ήταν να βρω την ισορροπία μεταξύ της αθωότητας ενός πρώτου βιβλίου και της εμπειρίας που αυτή η δεκαετία μου προσέφερε. Πιστεύω πως τη βρήκα, κι έτσι το ελληνικό κοινό θα απολαύσει την πρώτη (χρονικά) περιπέτεια του Αστυνόμου Χριστόφορου Μάρκου στην καλύτερη δυνατή εκδοχή της.

 







Έχετε κάποια κοινά με τον κεντρικό ήρωα; 

 

Τα μουσικά μας ακούσματα και τα αναγνωστικά μας ενδιαφέροντα, Μαρία Κάλλας και αστυνομική λογοτεχνία δηλαδή. Κατά τ’ άλλα είμαστε μάλλον διαφορετικοί. Ο Μάρκου είναι πιο... μονόχνοτος, δεν είναι πολύ κοινωνικός, αποφεύγει τους ανθρώπους βρίσκοντας καταφύγιο στη δουλειά του. Εμένα, αντίθετα, μου αρέσει να συναντώ, να συνομιλώ, να κάνω παρέα με άλλους. Και να αντλώ συχνά έμπνευση από αυτούς! 

 

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός Έλληνα συγγραφέα στο Παρίσι;

 

Όπως η καθημερινότητα ενός (επαγγελματία) συγγραφέα όπου κι αν βρίσκεται: κλεισμένος σε ένα δωμάτιο για ώρες, μόνος, γράφοντας, κάνοντας έρευνα ή κοιτάζοντας το λευκό έγγραφο word περιμένοντας τη Μούσα.

            Αυτό που διαχωρίζει ίσως τη Γαλλία από πολλές χώρες, ως προς τη ζωή των συγγραφέων, είναι η πληθώρα φεστιβάλ βιβλίου: σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιουνίου το περνάμε σε μια διαφορετική πόλη, μεγάλη ή μικρότερη, γνωρίζοντας και συνομιλώντας με αναγνώστες, με άλλους συγγραφείς κι ανακαλύπτοντας άγνωστες γωνιές της Γαλλίας, χάρη στα βιβλία.

 

Σας ενδιαφέρουν οι κριτικές;

 

Πάντα τις διαβάζω, κι είναι ανθρώπινο να χαίρομαι με τις καλές και να προβληματίζομαι με τις κακές. Με τον καιρό όμως, έχω μάθει να εκτιμώ τις κριτικές που –είτε θετικές είτε αρνητικές– είναι εμπεριστατωμένες. Κάτι που δεν έχω κάνει καλά, κάτι που μου έχει ξεφύγει και το εντοπίζει κάποιος αναγνώστης ή κριτικός μου δίνει τη δυνατότητα να το διορθώσω.

            Από εκεί κι έπειτα όλα είναι υποκειμενικά, όλοι έχουμε τα γούστα μας ως αναγνώστες και το στιλ μας ως συγγραφείς. Ακόμα και η σοκολάτα δεν αρέσει σε όλους!

 



Πότε θα είναι έτοιμο το επόμενο βιβλίο σας;

 

Οι δύο επόμενες περιπέτειες του αστυνόμου Χριστόφορου Μάρκου που θα κυκλοφορήσουν απ’ τις εκδόσεις Μίνωας είναι ήδη έτοιμες. Γενικά προτιμώ να είμαι μπροστά στην παραγωγή μου, για να μην αγχώνομαι με deadlines. Εκτός αυτών, έχω ήδη δύο χειρόγραφα (χωρίς Μάρκου), που θα κυκλοφορήσουν στο εξωτερικό.

 

Υπάρχει, τελικά, το τέλειο έγκλημα;

 

Αυτό σας αφήνω να το ανακαλύψετε «Στον 5ο όροφο της Νομικής»... Και παράλληλα προσθέτω στην ερώτησή σας ένα ακόμα ερώτημα: Αν υπάρχει το τέλειο έγκλημα, μπορεί ένας εγκληματολόγος να είναι ο τέλειος εγκληματίας;

           


 

Κείμενο οπισθοφύλλου:

Πέμπτος όροφος της Νομικής Αθηνών, Τομέας Εγκληματολο­γίας. Ο υποψήφιος διδάκτορας Άγγελος Κονδύλης ανακα­λύπτει το πτώμα της Οχιάς, κατά κόσμον καθηγήτριας Λαμπρινής Σιώμου, πριν δολοφονηθεί κι αυτός με τη σειρά του.

 

Ο αστυνόμος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Αττικής Χριστόφο­ρος Μάρκου, απόφοιτος του τομέα και παλιός γνώριμος των θυμά­των, αναλαμβάνει την έρευνα της διπλής ανθρωποκτονίας.


Κινούμενος στο σκοτάδι του πέμπτου ορόφου, σ’ έναν λαβύριν­θο μυστικών, διαπλοκής, προσωπικών εμπαθειών κι ακαδημαϊκών φιλοδοξιών, καλείται να ανακαλύψει με τη βοήθεια ενός «πασπαρ­τού» ποιος μετέτρεψε το κτίριο του πανεπιστημίου σε σκηνικό δο­λοφονιών και ν’ απαντήσει: Υπάρχει, τελικά, το τέλειο έγκλημα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου