Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

ΤΡΕΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ!

 


“Αινιγματικές Παραλλαγές” Eric- Emmanuel Schmitt στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

 

Σκηνοθεσία:

 

Σωτήρης Τσαφούλιας – Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

 

Παίζουν:

 

Γιάννης Μπέζος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

 

Από 4 Φεβρουαρίου

 

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης πρωταγωνιστούν στις «Αινιγματικές Παραλλαγές».  Μια συνέντευξη που οδηγεί σε ένα σκληρό παιχνίδι της αλήθειας και παράλληλα φανερώνει έναν τρυφερό και ευαίσθητο κόσμο.

 

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας συναντάει σκηνοθετικά τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και μαζί έρχονται αντιμέτωποι μέσα από το έργο, με τον διχασμό, την απομόνωση, τις ανθρώπινες σχέσεις και τα αιώνια μυστήρια του έρωτα.

 

Υπόθεση Έργου:

 

Ο Αμπέλ Ζνόρκο (Γιάννης Μπέζος) είναι ένας συγγραφέας, βραβευμένος με  Νόμπελ  που ζει μόνος, αποτραβηγμένος στο Ροσβανοϋ, ένα μικρό νησί στη Θάλασσα της Νορβηγίας, αποφεύγοντας τα πάντα και ειδικά τους ανθρώπους. Έχοντας πρόσφατα εκδώσει το 21ο του βιβλίο που έχει γίνει τεράστια επιτυχία, δέχεται να δώσει συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο που τον πολιορκεί καιρό τον  Έρικ Λάρσεν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης).

 

 Άραγε πόσο τυχαία επέλεξε ο Αμπέλ Ζνόρκο τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο και πόσο τυχαία επέλεξε ο Έρικ Λάρσεν τον συγκεκριμένο συγγραφέα;

 

Τι συνδέει τους δυο άντρες και ποια μονοπάτια θα αναγκαστούν να περάσουν και να ξεπεράσουν, όσο οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη σε μια ιστορία που η θέση της γάτας και του ποντικού αλλάζει συνεχώς.

 

Σκηνοθετικό σημείωμα :

 

Ο διχασμός είναι ίσως η μεγαλύτερη πανδημία της ανθρωπότητας.

 

Οι κοινωνίες των ανθρώπων  έδειχναν πάντα μεγαλύτερη προτίμηση στο σύμβολο της διαίρεσης.

 

Αν όμως κάτσουμε με ψυχραιμία και μελετήσουμε αυτά που μας χωρίζουν, θα δούμε ότι η βάση τους είναι κοινή. Είναι σαν να τσακώνονται δυο άνθρωποι για το

 

πιο από τα  κλαδιά ενός δέντρου είναι πιο ξεχωριστό, χωρίς να βλέπουν ότι όλα τα κλαδιά έχουν  αφετηρία τους, τον ίδιο κορμό.

 

Δεν διχαζόμαστε για το που θέλουμε να φτάσουμε, άλλα για το ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε προκείμενου να φτάσουμε κάπου.

 

Ο Ηράκλειτος πίστευε  ότι ο κόσμος δημιουργείται από τη «φωτιά», την αντίθεση και τον πόλεμο μεταξύ των αντιθέτων, στο οποίο συμπληρώνει: «τα εναντιόδρομα έχουν ενιαία φορά – από τα αντίθετα γεννιέται η ωραιότερη αρμονία».

 

Τι θα γίνονταν όμως αν σε κάθε τέτοια περίπτωση, μπορούσαμε να διακρίνουμε με νηφαλιότητα τα κοινά μας στοιχεία; Αν μπορούσαμε να διακρίνουμε πως κάθε έννοια ή ορισμός, εμπεριέχει αυτόματα και το αντίθετο αυτού που υποδηλώνει το όνομα του;

 

Οι Αινιγματικές Παραλλαγές του Eric-Emmanuel Schmitt είναι ένα έργο που ουσιαστικά μας δείχνει, πως όσα μας διχάζουν μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε αυτά που μας ενώνουν με σκοπό τι άλλο; Μια καλύτερη ζωή που την κυβερνά η ομόνοια και η αγάπη στην πραγματική, οικουμενική και πανανθρώπινη διάσταση της.

 

Σωτήρης Τσαφούλιας

 

«Τι είναι αυτό που μας απομονώνει και τι αυτό που μας συνδέει στις ανθρώπινες σχέσεις. Τι σημάνει να αγαπάς και να ερωτεύεσαι. Πως η μοναξιά και ο φόβος μπορούν να αλλάξουν την πιο σκληρή εκδοχή του εαυτού μας και να μας οδηγήσουν στην αγάπη και στην αποδοχή. Μέσα από αυτό το υπέροχο κείμενο μαζί με τον καλό μου φίλο Σωτήρη Τσαφούλια και τον θαυμάσιο κύριο Γιάννη Μπέζο ακουμπάμε τις Αινιγματικές Παραλλαγές και ταξιδεύουμε σε έναν κόσμο που ο χρόνος αλλά και ο άνθρωπος φτάνει στην πιο σημαντική στιγμή του μετά την γέννηση…στην αγάπη και στο ποσό δύσκολα αλλά γενναία την ανακαλύπτεις και την αποδέχεσαι πριν σε  προσπεράσει ο χρόνος…»

 

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

 

Συντελεστές:

 

Μετάφραση: Εύα Κοτανίδη

 

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

 

Σκηνογράφος: Kωνσταντίνος Ζαμάνης

 

Ενδυματολόγος: Άγις Παναγιώτου

 

Σχεδιασμός Φωτισμού: Λευτέρης Παυλόπουλος

 

Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου

 

Επιμέλεια Κίνησης: Σοφία Καλπενίδου

 

Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Παπαδημητρίου

 

Βοηθός ενδυματολόγου: Εύα Καμπερίδου

 

Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

 

Παραγωγή: Performing Arts & Entertainment LTD

 

Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Γεώργας

 

Επικοινωνία MCF: Μαίρη Καλδάρα mkaldara@mcf.gr

 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ (Τετάρτη με Κυριακή)

 

Τετάρτη: 19:00

 

Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00

 

Σάββατο: 18:00 & 21:00

 

Κυριακή: 18:00 & 21:00

 

Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Α’ ζώνη: 25€ / Μειωμένο: 20€

 

Β’ ζώνη: 20€ / Μειωμένο: 15€

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: TICKETSERVICES.GR -VIVA.GR  – ARTINFO.GR

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 2109213310

 

Εισιτήρια

Οι θεατές, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων από δώδεκα (12) ετών και άνω, εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

 

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού

 

ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν

 

συνδυαστικά χρειάζεται:

 

·αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω υπό [α] και [β].

 

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, υπό [α] και [β], επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή (εκτυπωμένα), είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του θεατή, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α ́ 118) Covid Free GR.

 

Οι ανήλικοι θεατές έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

 

Οι αλλοδαποί που προέρχονται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), θα πρέπει να προσκομίζουν τα ανωτέρω πιστοποιητικά σε έγχαρτη μορφή.

 

 

 

 


ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΧΑΟΣ  της Δέσποινας Καλαϊτζίδου @ Faust

 

Για 2η χρονιά, στη θεατρική σκηνή του Faust, από τις 14 Μαρτίου,

κάθε Δευτέρα και Τρίτη για δέκα μόνο παραστάσεις.

Κάθε πρωί, η Άννα σηκωνόταν κι έστρωνε το κρεβάτι της προσεκτικά, σαν κάποιος να επέβλεπε την επίδοσή της. Πήγαινε κι έφευγε από τη δουλειά της πάντα στην ώρα της. Κάποτε, στα νιάτα της, είχε μπλεξίματα, αλλά αυτά είχαν πια περάσει. Τώρα, προσπαθούσε να ζήσει μια ήρεμη ζωή, μοναχική, ίσως από επιλογή, ίσως όχι.

Ώσπου μια μέρα, το μέλλον έγινε ακόμα πιο αβέβαιο. Ένας φάκελος θα της αποκάλυπτε αν θα επιζούσε ή όχι. Τι σκέφτεται ένας άνθρω-πος τη στιγμή αυτή; Πώς έρχεται η ροή των σκέψεων και των συναισθημάτων και πώς τις βάζεις σε μια τάξη; Και γιατί αυτό να ενδιαφέρει και κάποιον άλλον πέραν από εκείνη;

«Πόσα απ’ τη μνήμη είναι όνειρο και πόσα συνέβησαν και δεν υπήρξαν; Πόση μνήμη μπορεί να δημιουργήσει μια φαντασίωση και πώς η φαντασίωση αυτή γίνεται και η αλήθεια;»

Ένας εκρηκτικός μονόλογος μιας γυναίκας που έρχεται συνειδητά αντιμέτωπη με το υποσυνείδητό της, προσπαθώντας να αντλήσει τη δύναμη που τόσο χρειάζεται σε ένα κομβικό σημείο της ζωής της.

Η θεατρική παράσταση «Δεσποινίς Χάος», έχοντας ήδη ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, αποσπώντας το 3ο Βραβείο Κοινού στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2019, συνεχίζει το ταξίδι της στη θεατρική σκηνή του Faust από τις 14 Μαρτίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη για δέκα μόνο παραστάσεις.

Σε μια καινούργια παραγωγή του έργου ο σκηνοθέτης Αντώνης Καραγγιάνης  με το εμπνευσμένο σκηνικό της Χρύσας Δαπόντε, προσφέρει μια νέα ανάγνωση του βραβευμένου κειμένου της Δέσποινας Καλαϊτζίδου.

 

Έγραψαν για την παράσταση:

«Η Αλεξάνδρα Τσιάγκα ως «Δεσποινίς Χάος», είναι αλήθεια ότι αναμετρήθηκε με το… χάος αυτοπροσώπως και το κέρδισε πανηγυρικά. Ένας ρόλος σχεδόν εξοντωτικός, που έφερε άριστα σε πέρας, καταθέτοντας ταλέντο, σκηνική εμπειρία, πολλές ώρες δουλειάς, μα κυρίως ψυχή…»

http://www.kulturosupa.gr/the.../eidame-despinis-xaos-28343/

«Ένα έργο με ψυχολογικές προεκτάσεις, με κραυγές αγωνίας δεν επιτρέπει στους θεατές να μείνουν ασυγκίνητοι από τον προκλητικά ταχύτατο ρυθμό αντιδράσεων της Αλεξάνδρας Τσιάγκα.»

https://cityculture.gr/despoinis-chaos/

«Η άκρως φροντισμένη σκηνοθεσία του Αντώνη Καραγιάννη ανέδειξε επάξια τον χαρακτήρα του έργου που διέπεται από τραγικότητα, ευαισθησία και έναν ιδιότυπο «παραλογισμό», όπως αυτός αποτυπώνεται στην αναμέτρηση μεταξύ συνειδητού και υποσυνείδητου. H εμβριθώς μελετημένη καθοδήγηση της ηρωίδας σε επίπεδα ερμηνείας, κινησιολογίας, χωροταξίας, προσέφερε τον απαραίτητο δραματουργικό όγκο σε μια εκ φύσεως στατική κατάθεση εσώψυχων, που εν προκειμένω έλαβαν επί σκηνής «τρισδιάστατη» υπόσταση κρατώντας σταθερά το θεατρικό ενδιαφέρον.»

http://karfitsa.gr

«Μια θεατρική παράσταση που μόνο θαυμασμό, δέος και συγκίνηση μπορεί να προκαλέσει…».

https://fairytalesforolderkids.blogspot.com

«H Αλεξάνδρα Τσιάγκα έδωσε μια συγκλονιστική ερμηνεία, μια –τολμώ να το αναφέρω- από τις καλύτερες ερμηνείες μονολόγου που έχω δει τα τελευταία χρόνια στο θέατρο. Έκφραση, άρθρωση, κίνηση, συναίσθημα όλα δουλεμένα σε βάθος, σοβαρά και με απόλυτη επαγγελματική συναίσθηση.»

https://kersanidis.wordpress.com/2019/02/08/δεσποινίς-χάος-στο-θέατρο-μαίω-τρον/?fbclid=IwAR2cUYNU5TXWsoCqNXYkObrx0f3wB0Dk52Lwzxoi6LheyDj19w3gGLRHenY

Συντελεστές:

Κείμενο: Δέσποινα Καλαϊτζίδου

Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης

Πρωταγωνιστεί η Αλεξάνδρα Τσιάγκα

Σκηνικά - κοστούμια: Χρύσα Δαπόντε, Θωμάς Γιαλελής

Οργάνωση παραγωγής: Faust Bar-Theatre-Arts

Μουσική: Δέσποινα Καλαϊτζίδου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Αντώνης Καραγιάννης

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιάννης Ξανθάκης

Voice Over trailer: Λευτέρης Σαμψών

Σχεδιασμός Αφίσας: Λίλα Καραμανωλάκη- Γεώργιος Ζαχαράκης

Επικοινωνία και προβολή παράστασης: Νταίζη Λεμπέση | τηλέφωνο επικοινωνίας 6908502631 | email daisylempesi@hotmail.gr |

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

 

Πρεμιέρα Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

και κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως και 12 Απριλίου στις 8μ.μ.,

για 10 μόνο παραστάσεις.

Τιμή εισιτηρίου: 12 €

Φοιτητικό, ανέργων 10 €

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

 

 

Πληροφορίες:

 

ΚΑΛΑΜΙΩΤΟΥ 11 & ΑΘΗΝΑΙΔΟΣ 12

ΤΗΛ.: +30 210 3234095

 

 

 

 


ΛΙΛΛΙΑΝ ΧΕΛΛΜΑΝ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΤΑ

 

 

Το φροϋδικό, βραβευμένο έργο της Λίλλιαν Χέλλμαν «Παιχνίδια στη σοφίτα» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μ’ έναν εκλεκτό θίασο στο Θέατρο Χυτήριο - Σημείο Πολιτισμού σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν.

 

Αμερική – δύο αδελφές που ζουν μαζί ( μια και ποτέ τους δεν παντρεύτηκαν ) καλλιεργούν και συγχρόνως απεχθάνονται την εξάρτηση του αδερφού τους, Τζούλιαν, απ’ αυτές. Η μεγάλη έκπληξη έρχεται, όταν εκείνος ξαφνικά επιστρέφει σπίτι μ’ ένα μεγάλο χρηματικό ποσό το οποίο μυστηριωδώς έχει αποκτήσει συνοδευόμενος από τη συναισθηματικά ασταθή σύζυγό του Λίλυ, και την απόμακρη και αριστοκρατική μητέρα της Άλμπερτιν. Οι αδελφές Κάρρι και Άννα ξαφνικά διαπιστώνουν πως η θέση εξουσίας που πάντα κατείχαν πάνω του χάνει την ισορροπία της και η ζωή τους βυθίζεται στο χάος.

Κεντρικό θέμα της Χέλλμαν οι οικογενειακές σχέσεις – οι οποίες επανέρχονται διαρκώς στα έργα της•ωστόσο εδώ βασίζονται σ’ έναν ακραίο συναισθηματικό κανιβαλισμό. Δε μιλάμε πλέον γι’ αγάπη αλλά για κτητικότητα, όπου το αίσθημα ευτυχίας δύσκολα μπορεί ν’ ανθίσει. Ένα έργο μ’ έντονη κριτική απέναντι στις έμμονες προσκολλήσεις που δημιουργούν οι οικογενειακοί δεσμοί. Έτσι, τα «Παιχνίδια στη σοφίτα» γίνονται μια ιστορία για το τι συμβαίνει στους ενήλικες που ποτέ δεν ωριμάζουν, όταν ξαφνικά αφαιρείται η προστατευτική ασπίδα της αυταπάτης τους. Τα καλά κρυμμένα μυστικά εκτίθενται: απληστία, μοχθηρία και μίσος. Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα «παιχνίδια στη σοφίτα». Ό,τι ακολουθεί –το λαχάνιασμα του νυφικού πόθου, οι αμηχανίες της ανικανότητας, οι αποκαλύψεις της αιμομικτικής επιθυμίας– είναι τα στοιχεία αυτά που κάνουν το έργο μοναδικό.

Το Θέατρο Χυτήριο - Σημείο Πολιτισμού στήνει μια υψηλών προδιαγραφών παραγωγή και ο Αλέξανδρος Κοέν επιστρέφει στη Χέλλμαν ύστερα από τους επιτυχημένους «Ψιθύρους» (Θέατρα Αθηνών και Δημήτρης Χορν).

 

Μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν

Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστιάννα Μαργιόλη

 

Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά):

Μαριάννα Κιμούλη, Γεωργία Μαυρογεώργη, Θεοδώρα Σιάρκου, Τζούλη Σούμα, Σόλων Τσούνης

 

Επικοινωνία-προβολή: Νταίζη Λεμπέση | ΤΗΛΈΦΩΝΟ 6908502631 | email daisylempesi@hotmail.gr |

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης

Καλλιτεχνική επιμέλεια φωτογραφιών: Μάριαμ Νίκου

 

Παραγωγή: ΒάσιαΠαναγοπούλου

Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά

από Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή στις 19.00

τιμές εισιτηρίων:15 €  (κανονικό), 12 €  (φοιτητικό, ανέργων)

Προπώληση στο ticketplus.gr

 

 

 

 

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυστοπίες 18, 19, 25 & 26/5 στο Θέατρο Λύχνος

  Το έργο Δυστοπίες αποτελείται από 5 μονόπρακτα εμπνευσμένα από την παγκόσμια δραματουργία, σε συνδυασμό με ποίηση του Φοίβου Μαρκαντώνη. ...