Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Δυο τελευταίες παραστάσεις για την "Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό" του Κώστα Γάκη, στο θέατρο Άλφα/Ληναίος-Φωτίου

 


«Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό»

του Λούις Σεπούλβεδα

 

Ένα έργο - φόρος τιμής στον  αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα, στη Μάνα Γη,

στους ιθαγενείς όλου του κόσμου που ξεριζώνονται, σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο

Μια σκηνή που μας χωράει όλους

 

Θέατρο Άλφα / Ληναίος – Φωτίου

 

Παράταση

Για δυο τελευταίες παραστάσεις:  Δευτέρες 4 και τις 11 Απριλίου

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/syMLYGw2K5Y  

 

 


ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Μετά από ένα επιτυχημένο πεντάμηνο παραστάσεων, μετά από διαδοχικές παρατάσεις και διθυραμβικές κριτικές, το αριστούργημα του Λούις Σεπούλβεδα Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό σε σκηνοθεσία και διασκευή του Κώστα Γάκη, συνεχίζεται για τέσσερις ακόμα παραστάσεις, κάθε Δευτέρα στο Θέατρο Άλφα/Ληναίος–Φωτίου, ως τις 11 Απριλίου.

Η παράσταση υποστηρίζει τον αγώνα των Mapuche, των «Ανθρώπων της Γης», των ιθαγενών της Νότιας Χιλής που εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους από τις μεγάλες εταιρείες υλοτομίας, οι οποίες καταστρέφουν τους τελευταίους πνεύμονες του πλανήτη και σβήνουν βίαια τη μνήμη και την αρχαία γνώση των φυλών του κόσμου.

 

Στη θεατρική διασκευή του έργου, μια φυλή «Ανθρώπων της Γης» καταλαμβάνει τη σκηνή του θεάτρου Άλφα/Ληναίος-Φωτίου με τα πολυφωνικά της τραγούδια, την έντονη τελετουργική σωματικότητα, τους μύθους και τους θρύλους αλλά και την αγωνιώδη κραυγή του δίκαιου αγώνα τους.

Το στοιχείο της βίας, του διωγμού, του άδικου ξεριζωμού, του σπαραγμού εναλλάσσεται με τις ποιότητες των Mapuche που μας κάνουν ακόμα να χαμογελάμε: ευγνωμοσύνη, γενναιοδωρία, αγάπη για τη γη, αλληλεγγύη, οργανική σχέση με τη μνήμη και την αρχαία κληρονομιά.

Ο Κώστας Γάκης, κάτοχος του βραβείου Δημήτρης Χορν, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο δανείζεται τη φωνή ενός σκύλου αλλά και του ίδιου του συγγραφέα για να μας μιλήσει για όλα αυτά που μας καίνε, για τη σχέση δυνάστη που διατηρούμε με τη Μάνα Γη, αλλά και για όλη εκείνη τη θαλπωρή και ψυχική ευρυχωρία που μας προσφέρουν τα διδάγματα των φυλών του κόσμου για μια οργανική και τρυφερή σχέση με τη φύση.

Ένα θεατρικό έργο που η καρδιά του χτυπάει δυνατά για τα αρχαία δάση του πλανήτη και για τις φυλές που ζουν ακόμα σε αυτά τα δάση σε αρμονία με τη Μάνα Γη κι όσα απλόχερα μας δίνει όσο και να τη κακομεταχειριζόμαστε. Ένα έργο - φόρος τιμής στον αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο. Ένα έργο τραγικά επίκαιρο, μετά τις πρόσφατες τεράστιες φωτιές στον Αμαζόνιο αλλά και με τον τρόπο που η κυβέρνηση της Βραζιλίας μεταχειρίζεται τους αυτόχθονες του Αμαζονίου.

Ένα έργο όμως «ελπιδοφόρα επίκαιρο», αφού η Χιλή βρίσκεται σε τροχιά ξεριζώματος του συντάγματος του δικτάτορα Πινοσέτ και μετάβασης σε μια πραγματική δημοκρατία. Με την Ελίζα Λονκόν, μια γυναίκα ιθαγενή Mapuche ως πρόεδρο, η νεοσυσταθείσα σε Σώμα Συντακτική Συνέλευση της Χιλής έδωσε σαφές στίγμα δικαίωσης των ιθαγενών πληθυσμών από το νέο Σύνταγμα της χώρας.

 

“ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ”

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γάκης σημειώνει: Η περιπέτεια της «Ιστορίας ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό» άρχισε την 1η Νοεμβρίου και κατάφερε να αντέξει στο χρόνο και να φτάσει ως το Πάσχα μεταδίδοντας το κοσμοαλλαχτικό μήνυμά της σε σχέση με τις πληγές  της Μάνας Γης, τους κατατρεγμένους ιθαγενείς της Χιλής αλλά και όλου του κόσμου, την υπεράσπιση κάθε διαφορετικότητας και την αξία του καθημερινού αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα.

 

Αυτό το ταξίδι σε φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη γέννησε μια σειρά υπέροχων συνεργασιών και διαύλων. Από τη σκηνή της παράστασής μας «μίλησαν» σε ξεχωριστές εκδηλώσεις η Διεθνής Αμνηστία, η WWF,  η γυναικεία συλλογικότητα Το Μωβ, η οικολογική ακτιβιστική οργάνωση Save the hood, ο πολιτικός χώρος Αμπάριζα, το site alfavita.gr, το ανήσυχο κοινωνικά και οικολογικά 3ο Σύστημα Προσκόπων Αθηνών και άλλοι φορείς που αγωνίζονται στο μετερίζι του ο καθένας για έναν πιο δίκαιο κόσμο.

 

 Το ταξίδι αυτό σφραγίστηκε από τους πολιτικούς και ποιητικούς «επιλόγους» της ηθοποιού Νατάσας - Φαίης Κοσμίδου που με το μοναδικό της τρόπο κάθε εβδομάδα συνέδεε τον αγώνα του Σκύλου με τις διάφορες εκφάνσεις της σύγχρονης κοινωνικής βαρβαρότητας στην οποία ως θίασος και ως θέατρο αντιτιθέμεθα. Επίσης δόθηκε χώρος σε νέους ηθοποιούς να εκφραστούν πάνω στη σκηνή όπως το 10λεπτο θεατρικό διαμαντάκι με τίτλο «Ερισύχθων, ο πρώτος οικολογικός μύθος» της Μοσχούλας Ατσιδάφτη και Χριστιαλέννας Γιάννου.

 

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Κείμενο: Λούις Σεπούλβεδα

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Σκηνοθεσία – Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης

Διασκευή: Κώστας Γάκης, Νατάσα - Φαίη Κοσμίδου

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: η ομάδα

Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης

Ερμηνεύουν: Γιάννης Βασιλώττος, Ελευθερία Μάζαρη , Ιωάννα Παπακωνσταντίνου

Σύνθεση Body PercussionTap: Τζωρτζίνα Βαρδουλακη

 

Στο ρόλο του Σκύλου ο Κώστας Γάκης

 

Παραγωγή: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΜ(Μ)Α

Υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας και της WWF Ελλάς

 

Διάρκεια 80΄

 

Ώρα έναρξης 21:00

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ – ΛΗΝΑΙΟΣ - ΦΩΤΙΟΥ

28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 & Στουρνάρα 51, Πολυτεχνείο – Αθήνα

Τηλέφωνο Ταμείου: 210 5238742

Πωλήσεις εισιτηρίων μόνο ηλεκτρονικά στο viva.gr

https://www.viva.gr/tickets/festival/theater/istoria-enos-skylou-pou-ton-elegan-pisto/

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ γενική είσοδος
και 7 ευρώ για ΟΛΜΕ και ανέργους

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις