Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΡΙΑ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΥ

 


«Μυστική Δαντέλα» και «Τα σπασμένα φτερά της νιότης μου» δυο αγαπημένα βιβλία σας που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Έξη. Ποιες οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές;

Θα ξεκινήσω από τις διαφορές των ηρώων που στην Μυστική Δαντέλα η κεντρική ηρωίδα είναι γυναίκα, ενώ στα Σπασμένα φτερά της νιότης μου κεντρικός ήρωας είναι άντρας. Διαφορετικές προσωπικότητες αλλά με κοινό χαρακτηριστικό την ανάγκη για επιβίωση κατά κύριο λόγο. Οι εποχές που έζησαν οι ήρωες μου δεν διαφέρουν πολύ χρονικά, αλλά διαφέρει κατά πολύ το τι βίωσε ο καθένας τους και πως το διαχειρίστηκε. Και μέσα στο βασικό κοινό μεταξύ τους εκτός από την επιβίωση ήταν η ανάγκη για δικαιοσύνη, διεκδίκηση μιας χαμένης ευτυχίας και  αγάπης που χάθηκε μέσα από καρμικές συγκυρίες.

 

Ποια ηρωίδα σας έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με εσάς;

Κάποτε μια μεγάλη συγγραφέας και φίλη καρδιάς, μου είπε πως η Ελισσώ στην Μυστική Δαντέλα είμαι εγώ. Τότε δεν την πίστεψα και πέρασαν χρόνια πολλά για να καταλάβω πως είχε δίκιο. Μέσα από εκείνη πέρασα επιθυμίες και αποφάσεις ζωής σημαντικές που εκείνη την εποχή που έγραφα το βιβλίο εγώ δεν είχα την δύναμη να πάρω.  

 

Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας;

Τα πάντα για μένα μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης, από τα πιο ασήμαντα ως τα πιο σημαντικά, μια λέξη, μια συζήτηση, μια εικόνα είναι ικανά να ανάψει το λαμπάκι του συναγερμού στο μυαλό μου.

 



Κατά τη διάρκεια της συγγραφής σας δυσκόλεψε κάτι;

Όταν έγραφα τα Σπασμένα φτερά της νιότης μου και είχα αποφασίσει ο ήρωας να είναι άντρας ομολογώ πως βρήκα πολλές δυσκολίες. Κατά βάση οι ήρωες μου είναι γυναίκες υπάρχουν ως δευτεροπρωταγωνιστές όπως λέω εγώ αντρικοί ήρωες σε κάθε βιβλίο μου, αλλά δεν είναι το ίδιο. Έπρεπε ο Στράτος να είναι όπως τον είχα φανταστεί, βγάζοντας από μέσα μου κάθε γυναικείο συναίσθημα που θα επηρέαζε την προσωπικότητα του. Νομίζω πως ο συγγραφέας μοιάζει με τον ηθοποιό που πρέπει να παίξει διαφορετικούς ρόλους, να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι. Αυτό έκανα με πολύ κόπο στις αρχές του βιβλίου, σβήνοντας και γράφοντας από την αρχή κάποια κεφάλαια. Ίσως έφταιγε το άγχος μου, όμως όταν χαλάρωσα και μπήκα στα ΄΄παπούτσια΄΄ του ήρωα μου ήρθε το αποτέλεσμα που ήθελα.

Τι είναι αυτό που σας λένε οι αναγνώστες πιο συχνά;

Είναι τόσα πολλά αυτά που μου λένε και συνάμα τόσο υπέροχα λόγια που δεν ξέρω τι να ξεχωρίσω. Τα πιο σημαντικά για μένα είναι πως αγαπούν την γραφή μου, το πόσο τους εξιτάρει σε κάθε σελίδα οι ανατροπές που παίρνει η ιστορία και η κλασική ερώτηση αν όλα όσα γράφω είναι πραγματικές ιστορίες. Φυσικά και δεν είναι αλλά έχω επηρεαστεί από πραγματικά γεγονότα που έχω ακούσει ή βιώσει στον οικογενειακό μου περίγυρο.



Τι είναι αυτό που σας μαγεύει στον χώρο της δημιουργικής γραφής;

Με μαγεύει να βλέπω στο χαρτί μου τις σκέψεις και τα συναισθήματα που δεν μπορώ να εκφράσω. Η συγγραφή στα δύσκολα χρόνια που πέρασα έδρασε σαν απόδραση από την πραγματικότητα. Είχα στήσει έναν δικό μου κόσμο που έμπαινα μέσα όταν πνιγόμουν και δεν υπήρχε κανείς να με σώσει. Μέσα από την απόλυτη ψυχική μοναξιά που ζούσα  η δημιουργική γραφή αποδείχθηκε σανίδα σωτηρίας και βγήκε ότι πιο όμορφό και δημιουργικό μπορούσε να μου συμβεί. Βέβαια δεν ήταν πρωτόγνωρη όλη αυτή η μαγεία γιατί από μικρή έγραφα ιστορίες που ξεπηδούσαν μέσα από την φαντασία μου.

Αν γυρνούσατε το χρόνο πίσω που θα σταματούσατε;

Θα σταματούσα στο 1987 και θα ξεκινούσα την ζωή μου από την αρχή. Νομίζω πως στην πιο όμορφη ηλικία που βρισκόμουν τότε, το νεαρό της ηλικίας μου με έκαναν να πάρω λάθος αποφάσεις που ακολούθησαν την υπόλοιπη ζωή μου. Ίσως γιατί δεν πίστεψα σε μένα, τις δυνάμεις μου και δεν είδα τότε με ρεαλισμό την ζωή αλλά την άφησα να με παρασύρει το συναίσθημα. Τα τελευταία δύο χρόνια ξαναγεννήθηκα, αφού έμαθα να αγαπάω εμένα.

 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;

Έχω πάψει να φοβάμαι τώρα πια γιατί για χρόνια η λέξη φόβος ήταν μεγαλύτερος από τον ίδιο τον φόβο. Αυτός ήταν και η αιτία να μην πάρω αποφάσεις που έπρεπε να είχα πάρει. Πριν δύο χρόνια έφερα τα πάνω κάτω στην ζωή μου χωρίς φόβο και πάθος. Έσπασα το τείχος της φοβίας και ρίσκαρα για πολλά και κέρδισα. Σταμάτησα για παράδειγμα να φοβάμαι αν θα μείνω από δουλειά, αν θα τα καταφέρω οικονομικά, αν θα φτιάξω την ζωή μου όπως θέλω αλλά αντίθετα γιάτρεψα τα δικά μου σπασμένα φτερά είπα προχώρα και μην φοβάσαι τίποτα. 

 

Πότε να περιμένουμε το καινούριο σας βιβλίο;

Ελπίζω σύντομα να εκδοθεί το επόμενο βιβλίο μου που ομολογώ το έχω λατρέψει και ελπίζω να αγαπηθεί και αυτό από το αναγνωστικό κοινό.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου