Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μάγια Γεωργαντοπούλου – Φιλιππίδη

 



«Ίχνη και αποκαλύψεις» είναι ο τίτλος του νέου σας μυθιστορήματος. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Διάλεξα τον τίτλο για να δώσω το στίγμα της υπόθεσης του βιβλίου και να βοηθήσω τον αναγνώστη στην επιλογή του.

Ο απόηχος μιας δικαστικής απόφασης, η κοινή γνώμη που δεν πίστεψε στον ένοχο που καταδικάστηκε αλλά κυρίως  η  τυχαία παρακολούθηση μιας μοιραίας κίνησης του κεντρικού ήρωα θα φέρουν στο φως ίχνη και αποκαλύψεις, εκεί που όλοι νόμιζαν ότι τίποτε δεν μπορούσε να αλλάξει.

 

Με ποια από τις ηρωίδες σας ταυτίζεστε απόλυτα;

Η λέξη ταύτιση μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους. Μπορείς να θεωρήσεις κάποιον ήρωα ίδιο με τον εαυτό σου, να ταυτιστείς συναισθηματικά μαζί του ή να μπεις στη θέση του για να  τον καταλάβεις απόλυτα και να αποδώσεις καλύτερα τις πράξεις του. Προσωπικά πλησίασα τον κόσμο της Κλαίρ, της συγγραφέως αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Μας συνδέει η αγάπη για την συγγραφή, η μαχητικότητα του χαρακτήρας της χωρίς να εγκρίνω όλες τις επιλογές της .Την θαυμάζω απεριόριστα γιατί εκπροσωπεί τη σύγχρονη γυναίκα, που εκτός από καριέρα, συγκεντρώνει γύρω την οικογένειά της και συγχρόνως προσφέρει στην κοινωνία  βοηθώντας  στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος .

 

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας; Αστυνομικό; Μυστηρίου; Ή και τα δυο;

Πιστεύω ότι έχει ατμόσφαιρα μυστηρίου από τον τρόπο που αποκαλύπτεται η αλήθεια αλλά και αστυνομικού αφού καταπιάνεται με την έρευνα και τελικά την εύρεση του ένοχου για φόνο. Θα  πρόσθετα όμως και το  ερωτικό στοιχείο της ιστορίας, αφού η έντονη έλξη που αισθάνονται κάποιοι ήρωες, τους οδηγεί σε ακραίες επιλογές που τους φέρνουν αντιμέτωπους με μοιραίες εξελίξεις.

 

Πράγματι η Μοίρα παίζει τα πιο τρελά παιχνίδια;

Πιστεύω ότι είναι συνδυασμός δικών μας επιλογών από τη μία και της συγκυρίας ή του αστάθμητου παράγοντα από την άλλη. Βέβαια αν βρεθείς στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, τότε τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το μοιραίο.

 



Ποιο από τα βιβλία σας ξεχωρίζετε και γιατί;

Δύσκολη ερώτηση να διαλέξω ένα από τα έξι βιβλία μου. Το πρώτο μου βιβλίο «Ο Τεχνίτης της θάλασσας» ήταν ξεχωριστό γιατί ξεκινά από μια αληθινή ιστορία και με τη βοήθεια της μυθοπλασίας φτιάχνεται το μυθιστόρημα. Κι αν προσθέσω και τον δικό μου ενθουσιασμό για το πρώτο μου πόνημα, τότε η εμπειρία ήταν μοναδική. Όσο για το πρόσφατο βιβλίο μου, «Ίχνη και αποκαλύψεις», όσοι το διάβασαν, το βρήκαν πιο καλογραμμένο κι ενδιαφέρον από τα προηγούμενα. Βέβαια κάθε μου βιβλίο είναι σαν πνευματικό μου παιδί  και τα αγαπώ όλα εξ ίσου.

 

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα;

Αν και δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές πιστεύω ότι για να γράψεις καλά πρέπει να διαβάζεις πολλά βιβλία, να ενημερώνεσαι για ό,τι συμβαίνει γύρω σου και να βλέπεις τι κρύβεται πίσω από ότι διαβάζεις. Δηλαδή να εμβαθύνεις σε πρόσωπα και καταστάσεις. Αν σκέπτεσαι να ασχοληθείς σοβαρά με την συγγραφή θα πρέπει να ασκείσαι καθημερινά, να σκίζεις, να διορθώνεις. Είναι επίπονη δουλειά και μόνο αν την αγαπάς πολύ θα πετύχεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου