Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ

 


Τι μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα σ’ ένα βιβλιοπωλείο;

Σύμφωνα με το βιβλίο μου «Μια νύχτα στο βιβλιοπωλείο» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ μπορούν να γίνουν τα πάντα.

Να ζωντανέψουν ήρωες βιβλίων, να μετατραπεί η υπάλληλος σε ψυχολόγο, να γεννηθούν ή να πεθάνουν έρωτες, να διαψευστούν όνειρα, να γεννηθούν καινούργια, να κατανοήσει ο ένας τον άλλον, να παρθούν αποφάσεις, να δοθούν λύσεις στα μυστήρια της ζωής.

 

Πώς σας ήρθε η ιδέα για το συγκεκριμένο βιβλίο;

Η ιδέα μού ήρθε όταν κάποιος άγνωστος μου εκμυστηρεύτηκε τον πόθο του να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο και να κάνει παραδόσεις βιβλίων κατ’ οίκον, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Ποιος από όλους τους ήρωες πιστεύετε ότι είναι ο πιο «ιδιότροπος»;

Δεν νομίζω ότι κάποιος είναι ιδιαίτερα ιδιότροπος. Ο καθένας έχει την προσωπικότητά του, ελλιπή κατά βάση όπως όλοι οι άνθρωποι, μια προσωπικότητα που έχει διαμορφωθεί από το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε και από τις συνθήκες της ενήλικης ζωής του.

Μπορώ να πω όμως ποιον θεωρώ πιο ξεχωριστό ήρωα και αναμφίβολα είναι ο Λεωνίδας, ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου, που είναι από το είδος των ανθρώπων που τείνουν να εκλείψουν.  

 

Γιατί η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας παραμένει τόσο ψύχραιμη;

Η Θεολογία πολλές φορές φτάνει στα όρια του πανικού και είναι έτοιμη να πατήσει το κουμπί του συναγερμού. Το κεντρικό σημείο της πόλης όμως στο οποίο δεσπόζει το βιβλιοπωλείο, το φυλάκιο της Λέσχης Αξιωματικών που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, η εξοικείωση  με τον χώρο και τη νύχτα,  η αγάπη της γι’ αυτό που κάνει και η πίστη στον άνθρωπο καταφέρνουν να την εμποδίσουν να πατήσει τον συναγερμό.



 

Στο βιβλίο σας μας ξεναγείτε στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Έχει σχέση με τη σημερινή;

Ναι. Αυτή είναι η πόλη μας. Όμορφη, ατμοσφαιρική –τη νύχτα– και γεμάτη προβλήματα.

 

Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας για τη συγγραφή;

Για κάθε βιβλίο είναι διαφορετική.  Ένας τόπος, ένα πρόσωπο, ένα αντικείμενο, ένα άγνωστο ιστορικό γεγονός που θέλω να διερευνήσω, μια προσωπικότητα που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον.

 

Έχετε γράψει πολλά αξιόλογα βιβλία. Ξεχωρίζετε κάποιο και γιατί;

Κάθε ένα βιβλίο είναι ένας μεγάλος έρωτας κατά το στάδιο της συγγραφής. Αφού εκδοθεί είναι ένα ακόμα παιδί μου.

Έχω μια μικρή, ελάχιστη αδυναμία στο «Μια νύχτα στο βιβλιοπωλείο» ίσως γιατί θα ήθελα να  υπάρχει κάτι παρόμοιο, ένα διανυκτερεύον βιβλιοπωλείο, όπως και να είχα τις εμπειρίες της Θεολογίας από τη δουλειά της.

 

Τι σας λένε πιο συχνά οι αναγνώστες σας;

Έχω την ευτυχία να έχω πολλές/ούς και πιστές/ούς αναγνώστριες/ες. Θυμούνται με κάθε λεπτομέρεια την υπόθεση των βιβλίων μου και των ηρώων, μου κάνουν ερωτήσεις για το πώς σκέφτηκα το ένα ή το άλλο, δίνουν νέες διαστάσεις στα γεγονότα του βιβλίου –και αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον από όλα, «χίλοι αναγνώστες, χίλιες διαφορετικές αναγνώσεις» –, ανυπομονούν για το τι θα εκδώσω στο μέλλον.

 

Τι θα θέλατε να σας φέρει η νέα χρονιά;

Παγκόσμια ειρήνη και αλληλεγγύη. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου