Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Φραντζέσκα Μάνγγελ

 


«ΟΙ ΚΑΘΑΡΟΙ» είναι ο τίτλος του νέου σας μυθιστορήματος. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Οι Καθαροί είναι ένα δραματικό μυθιστόρημα το οποίο ακροβατεί μεταξύ δυστοπίας και ιστορίας χωρίς να κλίνει ξεκάθαρα προς μία κατεύθυνση. Η Κλόι, η ηρωίδα μου, ζει σε μία μικρή κωμόπολη κάτω από τους περιορισμούς ενός απολυταρχικού καθεστώτος το οποίο διαχωρίζει τους πολίτες βάση της κατάστασης της υγείας τους. Όταν ξεσπά ο πόλεμος και εξαφανίζεται η καλύτερή της φίλη, η Κλόι ξεκινά ένα «ταξίδι» επιβίωσης κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Η διατήρηση της ζωής παράλληλα με τη διατήρηση της πίστης απέναντι στο ανθρώπινο είδος, είναι δύο από τα βασικότερα θέματα του βιβλίου μου, μαζί με την αξία της διαφορετικότητας και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η φιλία, η αγάπη και η οικογένεια στη ζωή μας.       

Το βιβλίο σας είναι εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα. Υπάρχει κάτι που σας δυσκόλεψε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του;

Τα γεγονότα από τα οποία εμπνεύστηκα την ιστορία ήταν ιδιαιτέρως σκληρά και επίπονα. Η προσέγγισή τους καθώς και το αντίκτυπο τους στη ζωή και την πορεία των ηρώων ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Δεν μπορείς να γράψεις για πόλεμο από τον καναπέ σου. 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος των ηρώων;

Ο θάνατος. Ο λιμός. Ο ξεπεσμός. Η στέρηση της ελευθερίας. Η ανισότητα. 

Θα ζήσουμε στο άμεσο μέλλον άραγε όλα όσα περιγράφετε στο βιβλίο σας;

Την ιστορία την εμπνεύστηκα από το παρελθόν και θέλω να πιστεύω ότι θα παραμείνει εκεί! Όντας χαρακτήρας θετικός και αισιόδοξος, ελπίζω πως οι άνθρωποι έχουμε πάρει το μάθημά μας από τις φρικαλεότητες του παρελθόντος και έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες και πόσο πολύτιμες η ελευθερία και η ισότητα.  




Το βιβλίο σας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Πως το καταφέρατε αυτό;

Ειλικρινά δεν ξέρω αν έτυχε ή αν αφουγκράστηκα πράγματα ασυναίσθητα.  Όταν έγραφα για τον πόλεμο, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είχε καν συμβεί. Όταν ξεκινήσαμε την επιμέλεια με τις εκδόσεις Μίνωας, μόλις είχε ξεσπάσει. Θυμάμαι τότε το συζητούσαμε έντονα με την υπεύθυνη του εκδοτικού τμήματος και λέγαμε πόσο παράξενο ήταν. Όπως λέει χαρακτηριστικά και η ηρωίδα μου σε ένα σημείο: Να νιώθεις πριν συμβεί. Γίνεται;    

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης;

Η τέχνη, η ιστορία, οι άνθρωποι. Πηγή έμπνευσης μπορεί να αποτελέσει ένα τραγούδι, ένα πρόσωπο, μία στιγμή. Η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης είναι η ίδια η ζωή. 

Πόσο κρατάει ο θάνατος ώσπου να ΝΙΚΗΘΕΙ;

Θεωρώ ότι αυτή την ερώτηση την απαντούν οι ήρωες των Καθαρών καλύτερα από εμένα.

Πως αισθανθήκατε όταν πήρατε το βραβείο «Πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας» στα χέρια σας;

Συγκίνηση και δικαίωση γιατί το συγκεκριμένο βραβείο ήταν η απόδειξη πως τα όνειρα –στα οποία πιστεύω από παιδί- βγαίνουν αληθινά αν δουλέψεις σκληρά. Εγώ όταν ξεκίνησα, δεν είχα την παραμικρή επαφή με τον χώρο. Άρχισα από το μηδέν, παντελώς άγνωστη, με μοναδικό εφόδιο την αγάπη μου για τα βιβλία, το πάθος μου για τη συγγραφή και την όρεξη να μάθω και να δουλέψω σκληρά. Το βραβείο δικαίωσε αυτές μου τις προσπάθειες και με γέμισε χαρά γιατί ήταν ουσιαστικά η απάντηση του κόσμου στην προσπάθεια που είχα καταβάλλει εδώ και πολλά χρόνια.

Τι θέλετε να πάρει μαζί του το 2022 και τι να φέρει το 2023;

Το 2022 θέλω να πάρει μαζί του τον πόνο της απώλειας και το νέο έτος να φέρει γαλήνη, ηρεμία, υγεία και δύναμη ώστε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της ζωής.

Στείλτε το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες του blog

Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω. Και εκείνους και εσένα Κωνσταντίνε γιατί είστε το σημαντικότερο κομμάτι των βιβλίων. Τα μάτια και η ψυχή τους. Εύχομαι να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε όλοι μαζί μέσα από σελίδες και ιστορίες.   

 

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου