Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Το 1ο ΓΕΛ Νέου Ψυχικού αποκτά το όνομα "Μάνος Ελευθερίου" | Εκδόσεις Μεταίχμιο

 Γιορτή ονοματοδοσίας


ΤΟ 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ
ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
«ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ»


 
Σε μια καλλιτεχνική γιορτή ονοματοδοσίας μάς προσκαλεί το 1ο Γενικό Λύκειο Νέου Ψυχικού προς τιμήν του μεγάλου στιχουργού και λογοτέχνη Μάνου Ελευθερίου. Σας περιμένουμε όλους να σιγοτραγουδήσουμε μαζί τους στίχους του σπουδαίου μας ποιητή και να περάσουμε ένα αξέχαστο απόγευμα! Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολείου (Αγίας Σοφίας 40, είσοδος από οδό Μακρυγιάννη), στο Νέο Ψυχικό όπου ήταν και το σπίτι του Μάνου.
Βαθιά συγκινημένοι, επικροτούμε αυτό το εγχείρημα για τον αγαπημένο μας Μάνο, οι στίχοι του οποίου μελοποιήθηκαν από τους σημαντικότερους συνθέτες της τελευταίας πεντηκονταετίας, ενώ τους τραγούδησαν όλοι οι σπουδαιότεροι καλλιτέχνες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Δεν χάνουμε την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε την τεράστια παρακαταθήκη που άφησε πίσω του, τόσο με τα τραγούδια του όσο και με τα βιβλία, τα πεζογραφικά του έργα και τα ποιήματά του.  
 

Ήταν μεγάλη τιμή για τον εκδοτικό οίκο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ να στηρίξει την πολιτιστική κληρονομιά και το ανεξίτηλο στίγμα του Μάνου στον χώρο του πνεύματος, να γνωρίσουμε από κοντά τον ίδιο και το έργο του, αλλά και να δούμε γενιές και γενιές αναγνωστών να συνδέονται με αυτό.
Ευχαριστούμε τη διευθύντρια Δρα Παναγιώτα Ν. Πλέσσα, τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την εμπνευσμένη πρωτοβουλία τους και ευχόμαστε ένα δημιουργικό και λαμπρό μέλλον για κάθε μαθητή του σχολείου, στα χνάρια του αείμνηστου καλλιτέχνη!
 
 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στην Ερμούπολη στις 12 Μαρτίου 1938.
Σε ηλικία 14 ετών μετακομίζει οικογενειακώς από τη Σύρο στο Χαλάνδρι, για να διαμείνει έπειτα από μερικά χρόνια και για το υπόλοιπο της ζωής του στο Νέο Ψυχικό.
Το 1955 γνωρίζεται με τον Άγγελο Τερζάκη, μια συνάντηση καθοριστική, καθώς με δική του παραίνεση θα ξεκινήσει να παρακολουθεί ως ακροατής μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Την επόμενη χρονιά γράφεται στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου.
Το 1960 υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του στα Γιάννενα και δύο χρόνια αργότερα θα δημοσιεύσει με δικά του χρήματα την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Συνοικισμός». Την ίδια εποχή θα μας δώσει και τους πρώτους του στίχους μεταξύ των οποίων και «Το τρένο φεύγει στις 8» που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Τον Οκτώβριο του 1963 και για δεκαέξι συναπτά έτη εργάζεται στο «Reader’s Digest». Στο μεταξύ θα κυκλοφορήσουν τα δύο πρώτα του βιβλία με διηγήματα. Το 1964 εμφανίζεται στην ελληνική δισκογραφία όπου συνεργάζεται με τον Χρήστο Λεοντή και τον Μίκη Θεοδωράκη. Η συνεργασία τους θα διακοπεί λόγω δικτατορίας, ενώ τα συγκεκριμένα τραγούδια πρωτοκυκλοφόρησαν το 1970 στο Παρίσι. Έκτοτε θα συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές, έχοντας γράψει στίχους για περισσότερα από 400 τραγούδια.
Παράλληλα γράφει και εικονογραφεί παραμύθια για παιδιά και επιμελείται λευκώματα με κύριο θέμα την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σύρο. Τη δεκαετία του ’90 αρθρογραφεί και συγχρόνως κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στον Αθήνα 9,84.
Εξέδωσε μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, τόμους με πεζά, λευκώματα και τέσσερις τόμους για το «Θέατρο στην Ερμούπολη τον 20ό αιώνα, 1901-1921», καθώς και την ανθολογία Ερμούπολη, Μια πόλη στη λογοτεχνία (2004). Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2005 για το μυθιστόρημά του O καιρός των χρυσανθέμων (2004). Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, εκτός από τα δύο παραπάνω βιβλία, έχουν επίσης κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματά του Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές (2006), Άνθρωπος στο πηγάδι (2008), Πριν απ’ το ηλιοβασίλεμα (2011), Φαρμακείον Εκστρατείας (2016), καθώς και η συλλογή διηγημάτων του Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ (2007). Επίσης το 2010 κυκλοφόρησαν η ποιητική του συλλογή Ο νοητός λύκος, καθώς και ο θεατρικός μονόλογος Ο γέρος χορευτής. Το 2013 εκδόθηκαν η συγκεντρωτική έκδοση των στίχων του Τα λόγια και τα χρόνια: 1963-2013 - Τα τραγούδια, καθώς και το χρονικό Μαύρα μάτια: Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905-1920. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη) για το σύνολο του έργου του. Το 2018 κυκλοφόρησε η ποιητική του συλλογή Τα ομοιοκατάληκτα. Το 2019, μετά τον θάνατό του, κυκλοφόρησε το κύκνειο άσμα του με τίτλο Άνδρες του αίματοςένα δυνατό αλληγορικό μυθιστόρημα. Και το 2021 κυκλοφορεί το βιβλίο Μαλαματένια λόγια, η αυτοβιογραφική αφήγηση του Μάνου Ελευθερίου στους Σπύρο Αραβανή και Ηρακλή Οικονόμου, όπως προέκυψε από την τρίχρονη (2010-2013) συστηματική συνάντησή τους τα κυριακάτικα πρωινά στο σπίτι του, στο Ψυχικό.
Έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιουλίου του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου