Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Νέα βιβλία από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 Μόλις κυκλοφόρησαν

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 
VOR: Πέρα από τον νόμο της Σοφίας ΝικολαϊδουΈνα μυθιστόρημα για τη ρωσόφωνη μαφία που απλώνεται στην Ευρώπη. Από τη Μόσχα ως τη Θεσσαλονίκη ένα καλάσνικοφ δρόμος. Οι Vory V Zakone είναι µια εγκληματική οργάνωση που απλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν η Σοβιετική Ένωση έσπασε σε κομμάτια, στη Μόσχα οι Βόρι έγιναν οι νέοι Ροµανόφ. Έχτισαν µια αυτοκρατορία µε γερανούς, πετρελαιοπηγές και καλάσνικοφ.Όταν ο Πατερούλης της φατρίας αποφασίζει να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στη Θεσσαλονίκη, η Ασφάλεια της πόλης αρχίζει δουλειά. Μια ομάδα αστυνομικών τους καταδιώκει. Τα στοιχεία μοιάζουν µε ρώσικες κούκλες. Η αλήθεια κρύβεται πίσω από πολλά πέπλα, τραβούν το ένα, πέφτουν πάνω στο άλλο κι αυτό μοιάζει να µην τελειώνει. Ο Vor V Zakone μπορεί να κολυμπήσει σε µια θάλασσα από ψέματα και να εξαφανιστεί. Παλιά, όταν η εφημερίδα ήταν η πρώτη σε πωλήσεις και η υπογραφή του είχε κάποια σημασία, κανείς δεν διανοούνταν να τον πρεσάρει. Τότε ο Λεβ ήταν βασιλιάς, ο µόνος που είχε καταφέρει να βγάλει μιαν άκρη µε τις απαγωγές των Γάλλων στην Τσετσενία. Έπιανε θέματα που έκαιγαν, οι λέξεις του ήταν λάμες, είχε τον τρόπο του να ανακαλύπτει τα στοιχεία, να τα αναλύει, να τα κάνει συναρπαστικά. Όμως ήταν και άλλες εποχές, ο κόσμος διάβαζε τότε ακόμα βιβλία και οι άνθρωποι νοιάζονταν. Ο Λεβ ταξίδευε παντού µε ένα σακίδιο και το ίδιο χιλιοφορεμένο τζιν παντελόνι. Η ζωή ήταν γεμάτη εκπλήξεις και σκαμπανεβάσματα κι εκείνος ένιωθε ότι μπορεί να κάνει τα πάντα.Απόσπασμα από το βιβλίο Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ. Δείτε ΕΔΩ όλα τα βιβλία της Σοφίας Νικολαϊδου που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. 
Η συμφιλίωση του Δημήτρη ΧατζηκωνσταντίνουμυθιστόρημαΔρόμοι που τέμνονται… Μια ιστορία για τη σημασία της συμφιλίωσης με το παρελθόν. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, ο γιατρός Ορέστης Ιωάννου αναζητά δουλειά σε νοσοκομείο του Μονάχου. Η παρουσία του εκεί θα γίνει η αφορμή να «συναντήσει» την ιστορία του παππού του, φοιτητή Ιατρικής στην ίδια πόλη, στα χρόνια της ναζιστικής παντοδυναμίας. Η σχέση αυτή παρέμενε μυστική για πάνω από εβδομήντα χρόνια, ζητώντας επίμονα να βγει στο φως. Στο Μόναχο θα γνωρίσει τον δικηγόρο Γιάννη Παπαδάκη, μετανάστη δεύτερης γενιάς, ο οποίος θα του εκμυστηρευτεί τη συγκλονιστική ιστορία του πατέρα του με τον Γερμανό φίλο του. Οι δύο ιστορίες τέμνονται, με τη συμφιλίωση να αναδεικνύεται κυρίαρχο στοιχείο στις σχέσεις των ανθρώπων. Τελευταία δεν ήμουν σίγουρος κι εγώ αν μου έκανε καλό. Πολλές φορές η διά­θεσή μου και οι αντοχές μου δοκιμάζονταν. Χαιρόμουν που είχα το μυαλό μου κι άλλες φορές πάλι, όταν δεν ήμουν καλά, δεν ήθελα να θυμάμαι. Ήθελα να ξεχάσω, να τα διαγράψω όλα, αλλά αυτό ήταν αδύνατον... Κι ύστερα, πάλι, ήξερα ότι έπρεπε να τα βγάλω από μέσα μου, μήπως και βρω τη γαλήνη μου. Μου ζητούσε επίμονα να τελειώσω με το γράψιμο, γιατί θα έψαχνα κάποια μέρα το τετράδιό μου και δεν θα το ’βρισκα, θα το είχε καταστρέψει. Το ήξερα ότι το έλεγε χωρίς να το εννοεί.Απόσπασμα από το βιβλίο Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του: Όταν συλλογιέμαι την Κρήτη:  Ψηφίδες ιστορίας και πολιτισμού.
 

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 
Utopia Avenue του David Mitchellμετάφραση: Μαρία ΞυλούρηΈνα απολαυστικό ροκ εντ ρολ μυθιστόρημα. Μια ασταμάτητη μηχανή ονείρων. 
ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ ΤΩΝ SUNDAY TIMES
Βρισκόμαστε στο 1967. Στους κύκλους των μουσικόφιλων αρχίζει να κυκλοφορεί πως στην ψυχεδελική σκηνή του Λονδίνου εμφανίστηκε μια νέα μπάντα – ένας απίθανος συνδυασμός μιας φολκ τραγουδίστριας, ενός μπλουζ μπασίστα, ενός τζαζ ντράμερ και ενός ηλεκτρικού κιθαρίστα. Άγνωστοι και εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, μαζί καταφέρνουν να κάνουν μαγικά.Γνωρίστε τους Utopia Avenue. Αυτή είναι η ιστορία του σύντομου, φλογερού ταξιδιού μιας μοναδικής μπάντας από τα καταγώγια του Σόχο μέχρι την εμπορική επιτυχία, και αποκεί στην αμερικάνικη γη της επαγγελίας. Μια ιστορία για τα όνειρα, τα ναρκωτικά, τη σεξουαλικότητα, την τρέλα και τον πόνο, αλλά και για τις παγίδες της δόξας.Καταγράφοντας μια περίοδο κατά την οποία ο νεανικός ιδεαλισμός ερχόταν σε σύγκρουση με την απαθή πραγματικότητα, το μαγευτικό αυτό μυθιστόρημα τιμά τη δύναμη που έχει η μουσική να γεφυρώνει τα χάσματα, να ορίζει μια εποχή και να συναρπάζει την ψυχή.Μπορούμε στ’ αλήθεια να αλλάξουμε τον κόσμο ή ο κόσμος αλλάζει εμάς; «Ένα επικό ερωτικό γράμμα στην καλύτερη μουσική που φτιάχτηκε ποτέ· το βιβλίο που αυτή η μουσική άξιζε ανέκαθεν».Tony Parsons, συγγραφέας «Ένα ακατανίκητα ζωηρό –και εξίσου συναρπαστικό– πορτρέτο μιας εποχής κατά την οποία το μέλλον φαινόταν πιθανόν να διαμορφωθεί από τον συνδυασμό των νέων ανθρώπων και της μουσικής… Το Utopia Avenue επιβεβαιώνει ότι το πραγματικό ταλέντο –ίσως ακόμα και η ιδιοφυΐα– του Μίτσελ είναι ότι βρίσκει άκρως διασκεδαστικούς καινούργιους τρόπους για να πει παλιές αλήθειες».Spectator «Ο Μίτσελ είναι μάστορας στο σκάλισμα των ρωγμών της απώλειας, της φιλοδοξίας και της τύχης που κρύβονται κάτω από το οικοδόμημα της δόξας… Μεταφέρει έξοχα την ενέργεια και το πνεύμα της εποχής».Guardian Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ. 
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 
Τέσσερα διά τέσσερα του Arne Dahlμετάφραση: Γρηγόρης ΚονδύληςΟ Σαμ σε απόγνωση. Η Μόλι αγνοείται. Ο Arne Dahl στα καλύτερά του. Ένα καταιγιστικό θρίλερ που κάνει τα απίστευτα πιστευτά. Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΠΕΡΓΕΡ ΚΑΙ ΜΠΛΟΥΜ Έξι μήνες μετά τα γεγονότα του Πέντε συν τρία ο Σαµ Μπέργερ είναι ολομόναχος. Έχει χάσει το «σταθερό σημείο του περιστρεφόμενου κόσμου» – τους δίδυμους γιους του και τη Μόλι που είναι έγκυος µάλλον στο παιδί του. Έπειτα από παρότρυνση της Ντεζιρέ Ρούσενκβιστ θα επισκεφτεί µια ψυχοθεραπεύτρια που ειδικεύεται στη θεραπεία θυμάτων εγκληματικών ενεργειών. Όταν µία από τις ασθενείς της απαχθεί από αγνώστους, θα ζητήσει από τον Σαµ, ο οποίος πλέον εργάζεται ως ιδιωτικός ερευνητής, να αναλάβει την υπόθεση. Όσο προχωράει την έρευνά του τόσο πιο βαθιά βυθίζεται σε µια σκοτεινή ιστορία που φτάνει δεκατέσσερα χρόνια πριν – όταν η Μόλι Μπλουµ ήταν ακόμη µια μυστική αστυνομικός που είχε παρεισφρήσει σε ένα παρακλάδι της ρώσικης μαφίας. Τώρα πια δεν είναι µόνο η αγνοούμενη γυναίκα που κινδυνεύει, αλλά και η ίδια η Μόλι… Πόσο ακριβό είναι το τίμημα της ελευθερίας; «Είναι βέβαιο ότι θα σφίγγετε τις γροθιές σας από την αγωνία. Αυτό το μυθιστόρημα κάνει σαφή ακόμα μια φορά τον λόγο που αυτός ο Σουηδός είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς αστυνομικών».Ruhr Nachrichten «Τα μυθιστορήματα του Dahl είναι […] περίτεχνα και πολύπλοκα, με εκπληκτικές ανατροπές. Αυτό ισχύει και για το τελευταίο μυθιστόρημα της σειράς Μπέργερ και Μπλουμ. Στην αρχή ανεβάζει αργά ταχύτητα για να εξελιχθεί σε μια ξέφρενη κούρσα».Südwest Presse Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ. Δείτε ΕΔΩ όλα τα βιβλία του Arne Dahl που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. 
NON FICTION 
Ζωή: Οδηγίες χρήσης από τους μεγάλους φιλοσόφους για να τα βγάλεις πέρα των Julian Baggini και Antonia Macaroμετάφραση: Μανώλης ΑνδριωτάκηςΤα πιο λαμπρά μυαλά γίνονται οι προσωπικοί σου σύμβουλοι για μια καλύτερη ζωή. Πώς πρέπει να ζω;Ποιος είναι ο σκοπός µου;Μπορώ να βρω την ευτυχία; Νιώσατε ποτέ ότι η ζωή σας θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν είχε εγχειρίδιο µε οδηγίες χρήσης; Χάρη σε αυτό το πρωτότυπο λεξικό αυτοβοήθειας, θα αξιοποιήσετε τις συμβουλές των μεγάλων φιλοσόφων, για να μπορέσετε να ακολουθήσετε το δικό σας μονοπάτι και να δώσετε τις δικές σας απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα.  Από το Α ως το Ω, ανακαλύψτε τη διαχρονική σοφία που θα σας βοηθήσει να ζήσετε καλύτερα! «Τις περισσότερες φορές την ευθύνη για τη σύγχυσή µας τη φέρουμε εμείς και η δική µας σκέψη είναι εκείνη που µας παρασύρει. Γι’ αυτό μπορεί να µας βοηθήσει η φιλοσοφία να βγάλουμε νόημα απ’ τα πράγματα και να µας δώσει ιδέες για τα αδιέξοδά µας. Το βιβλίο αυτό αξιοποιεί την ικανότητα της φιλοσοφίας να προσφέρει εργαλεία για την καλύτερη κατανόηση ζητημάτων και διλημμάτων. […] Μπορούμε όλοι να βρίσκουμε καταφύγιο στη φιλοσοφική συμβουλευτική και να παγαίνουμε αυτή τη διαδικασία ακόμα πιο μακριά, να εξετάζουμε τις αξίες, τις υποθέσεις και τις ιδέες για την καλή ζωή».Από τον πρόλογο του βιβλίου «Ως γνωστόν, η ζωή δεν έχει οδηγίες χρήσης. Αλλά επειδή το βιβλίο των Baggini και Macaro στηρίζεται στη γνώση χιλιάδων χρόνων φιλοσοφίας, μοιάζει πολύ µ’ ένα τέτοιο εγχειρίδιο».Massimo Pigliucci, συγγραφέας «Μια πετυχημένη περιήγηση στον λαβύρινθο της ύπαρξης».Robin Inceσυγγραφέας  Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
Σειρά: Χρονιές που σημάδεψαν τη Νεοελληνική ΙστορίαΙστορικά βιβλία στα οποία οι συγγραφείς τους καταπιάνονται με χρονιές που σημάδεψαν τη νεοελληνική ιστορία παρουσιάζοντας όλα τα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια καθεμιάς από αυτές και αποδεικνύοντας την ξεχωριστή σημασία της στον ρου της ιστορίας. 
1974 - Μεταπολίτευση του Αντώνη ΚλάψηΜια περιεκτική ιστορική διερεύνηση για τη χρονιά που αποτέλεσε την καθοριστικότερη τομή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Το 1974 σηματοδότησε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής και την απαρχή μιας εντελώς νέας. Ο μεταβατικός χαρακτήρας αυτού του έτους αποτυπώθηκε με τον πιο γλαφυρό τρόπο στις αντιφάσεις του. Ήταν ταυτόχρονα annus horribilis και annus mirabilis. Ολέθριο, διότι το πρώτο μισό του σημαδεύτηκε από την πιο σκοτεινή εκδοχή του δικτατορικού καθεστώτος που προκάλεσε την ανεπανόρθωτη εθνική συμφορά στην Κύπρο, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην κατάρρευσή του. Καταπληκτικό, διότι πάνω στα ερείπια της χούντας ανοικοδομήθηκε με σχεδόν απίστευτη ταχύτητα και οπωσδήποτε με αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα η πιο επιτυχημένη εκδοχή ομαλής δημοκρατικής ζωής στο ελληνικό κράτος. Διευθετήθηκε με τρόπο αδιαμφισβήτητο και κατά συνέπεια οριστικό το χρονίζον πολιτειακό ζήτημα. Επιπλέον, τέθηκαν ξανά οι βάσεις για την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το 1974 υπήρξε καθοριστικό και στο επίπεδο διαμόρφωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σχεδόν όλες οι αξιώσεις που εγείρει μέχρι σήμερα η Τουρκία έναντι της Ελλάδας έχουν τη ρίζα τους στο μεταίχμιο μεταξύ του 1973 και του 1974. Η τομή της χρονιάς αυτής αποτυπώθηκε εύγλωττα ακόμα και στην καθημερινή γλώσσα, στην οποία η διαίρεση «πριν από το 1974» και «μετά το 1974» έγινε σημείο αναφοράς, μέχρι τις μέρες μας. Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Η Ιοκάστη Γιουξουάν στη Xώρα της Κλιμακτηρίου» της Κικής Μαυρίδου, συνεχίζεται και το Μάιο στον Πολυχώρο VAULT

  Και το Μάιο συνεχίζεται στον Πολυχώρο VAULT το νέο έργο της Κικής Μαυρίδου   « Η Ιοκάστη Γιουξουάν στή Xώρα της Κλιμακτ...