Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Φθινοπωρινή χειροτεχνία με έμπνευση από το βιβλίο «Η Έλλη και ο Ερμής Ταξιδεύουν στην Ελλάδα»

 



Φθινοπωρινή χειροτεχνία με έμπνευση από το βιβλίο «Η Έλλη και ο Ερμής Ταξιδεύουν στην Ελλάδα»

 Η Έλλη, ο Ερμής και ο Ντίνος, οι ήρωες που γέννησε η φαντασία της Σοφίας Αλεξίου, ταξίδεψαν στις Μυκήνες κι επέστρεψαν γεμάτοι γνώσεις, εμπειρίες και μια φθινοπωρινή χειροτεχνία. Ό,τι πρέπει για ν’ απασχοληθούν τα παιδιά δημιουργικά τις ώρες που δεν έχουν σχολείο.

Η κατασκευή είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο «Η Έλλη και ο Ερμής Ταξιδεύουν στην Ελλάδα» (εκδόσεις Ψυχογιός). Εύκολη, εντυπωσιακή και με ανακυκλώσιμα υλικά. Γιατί ο σωστός ταξιδιώτης οφείλει να είναι και οικολόγος! Η χειροτεχνία είναι ένα λιοντάρι. Πώς συνδέεται αυτό με τις Μυκήνες; Οι ήρωες της Σοφίας Αλεξίου εξηγούν παρακάτω!


Ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια της παρέας ήταν οι Μυκήνες, η αρχαία πόλη της Αργολίδας. Εκεί δημιουργήθηκε ένας από τους πιο λαμπρούς πολιτισμούς του κόσμου, ο μυκηναϊκός πολιτισμός! Η Έλλη εξερεύνησε κάθε κρυμμένη γωνιά του παλατιού του βασιλιά Αγαμέμνονα που ζούσε εκεί τα αρχαία χρόνια, μέσα στην Ακρόπολη η οποία περιτριγυριζόταν από τείχη τόσο ψηλά που λέγεται πως τα είχαν βάλει εκεί πελώριοι γίγαντες με ένα μάτι,  οι Κύκλωπες.

Πώς δημιουργήθηκαν οι Μυκήνες άραγε;

Ένας μύθος μάς εξιστορεί πως ιδρυτής των Μυκηνών ήταν ο Περσέας, γιος του Δία και της Δανάης, της κόρης του βασιλιά του Άργους. Λέγεται πως της έδωσε την ονομασία Μυκήνες γιατί εκεί έπεσε το ξίφος του κι αποκαλύφθηκε μία πηγή με άφθονο νερό, η Περσεία πηγή, κάτω από τη ρίζα ενός «μύκητος», δηλαδή ενός μανιταριού. Για χρόνια πολλά έζησε εκεί με τους απόγονούς του μα όταν στέρεψαν οι απόγονοι, οι κάτοικοι των Μυκηνών επέλεξαν ως βασιλιά τον Ατρέα, γιο του Πέλοπα και πατέρα του Αγαμέμνονα και του Μενέλαου.

Μπαίνοντας στην Ακρόπολη ο Ερμής πέρασε μέσα από την Πύλη των Λεόντων που είχε σκαλισμένα πάνω της δυο πέτρινα λιοντάρια!

Μα τι δουλειά έχουν δυο λιοντάρια στην εξωτική Ελλάδα;

Η ιστορία αναφέρει πως το λιοντάρι στους αρχαίους πολιτισμούς χρησιμοποιήθηκε για να δείξει τη δύναμη των βασιλιάδων. Συχνά οι βασιλιάδες παρομοιάζονταν με λιοντάρια για να περιγραφεί η μεγαλοπρέπειά, η πυγμή, το θάρρος κι η γενναιότητα τους. Έτσι έφτιαχναν πύλες, αγάλματα, σημαίες και τοιχογραφίες με λιοντάρια στα ξακουστά παλάτια!

Βέβαια ένας σπουδαίος αρχαίος ιστορικός ο Ηρόδοτος είχε γράψει πως στις Μυκήνες στην αρχαιότητα ζούσαν στα βουνά αληθινά λιοντάρια.

«Λέτε να εξαφανίστηκαν κι αυτά από ανεξέλεγκτο ανθρώπινο κυνήγι;» αναρωτιέται ο Ντίνος. «Δεν θα ήταν καθόλου απίθανο, αφού οι άνθρωποι κυνηγούν και εξαφανίζουν ζώα, ψάρια και πουλιά σε όλο τον πλανήτη.»

«Έλεος πια με αυτήν την άσχημη συνήθεια», συμφωνεί ο φίλος τους το μυρμηγκάκι.

Ελάτε να φτιάξουμε το πιο τέλειο λιοντάρι με τα πιο απλά υλικά κι ύστερα πάμε στους μεγάλους να συζητήσουμε μαζί τους για το κυνήγι άγριων ζώων!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

Ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, κηρομπογιές ό,τι έχετε στο σπίτι σας.

Φύλλα δέντρων, φυτών κατά προτίμηση πεσμένα στο έδαφος.

Κόλλα

Ψαλίδι

Ένα λευκό χαρτονάκι

Πώς θα το φτιάξετε:

Στη μέση του χαρτονιού ζωγραφίζουμε το κεφάλι ενός λιονταριού. Έπειτα κολλάμε γύρω του τα φύλλα που μαζέψαμε για να σχηματίσουμε την πλούσια, πανέμορφη χαίτη του. Αν θέλετε να το κάνετε πιο γιορτινό- καθώς Χριστούγεννα έρχονται- μπορείτε να βάψετε όπως εμείς τα φύλλα σας με χρώματα που έχουν μέσα χρυσόσκονη. Εμείς επιλέξαμε χρυσό και πράσινο. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα κολλάμε γύρω- γύρω από το κεφάλι και ιδού το πιο όμορφο φθινοπωρινογιορτινό λιοντάρι!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις