Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Διάβασα το νέο μυθιστόρημα της Μανίνας Ζουμπουλάκη «ΑΕΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ» από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 



Δυο Εύες, μία εντεκάχρονη και μία σαραντάρα, στο ίδιο νησί του Αιγαίου, αγωνίζονται με διακόσια χρόνια διαφορά για την ψυχή, τη ζωή και την ελευθερία τους. Η πρώτη Εύα, η Βάνθη, την «επαναστατημένη» άνοιξη του 1821, προσπαθεί να γλιτώσει από τα χέρια των Τούρκων στρατιωτών με κάθε τρόπο – ακόμα και πηδώντας από τον γκρεμό, όπως οι συγγένισσες και οι φίλες της.

 

Η δεύτερη Εύα, την άνοιξη του 2021, προσπαθεί να σώσει το νησί από τον άμεσο κίνδυνο πολέμου, που μόνο αυτή βλέπει, καθώς η παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στο νησί και η επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, σε μια δύσκολη φάση των σχέσεων των δύο χωρών, βάζουν στην κόψη του ξυραφιού την ειρήνη στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα ο υπουργός και ο σωματοφύλακάς του βάζουν σε κίνδυνο την ψυχική ηρεμία της Εύας. Και τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους, ενώ στο βάθος πλοία γεμάτα στρατιώτες εισχωρούν ύπουλα στην πυκνή, νησιωτική ομίχλη…

 

 

 

Το Αέρας στο πρόσωπό της είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο που με συνεπήρε από την πρώτη κιόλας σελίδα. Με κέρδισε, με γοήτευσε, με μάγεψε. Το έχω δηλώσει άλλωστε  ότι είμαι φανατικός αναγνώστης της συγγραφέως – έχω διαβάσει όλα τα βιβλία της – και μπορώ να πω ότι με αυτό εδώ έκανε τη μεγάλη έκπληξη. Το ΑΕΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ δεν είναι από τα βιβλία που τα παρατάς και πιάνουν σκόνη στο ράφι. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.

 

 Οι δυο ιστορίες τρέχουν παράλληλα. Εξελίσσονται στο τότε και στο σήμερα. Διαφέρουν σε ύφος με έναν αριστουργηματικό τρόπο. Οι ηρωίδες έχουν κοινά μεταξύ τους αλλά δεν θα τα αποκαλύψω. Η ροή είναι στρωτή και οι διάλογοι σχεδόν κινηματογραφικοί. Επικρατεί το μυστήριο. Γενικά θα έλεγα ότι το βιβλίο αυτό είναι πολύ μπροστά από την εποχή του. Είναι ένα μυθιστόρημα για κάποιες γυναίκες.

Για τις γυναίκες που κοίταξαν την Ιστορία από την κορυφή ενός βράχου

στη μέση, την αρχή ή στο τέλος της ζωής τους.

Και προσπαθεί να τις σώσει. Όλες. Ή τουλάχιστον κάποιες απ’ αυτές…

 

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυστοπίες 18, 19, 25 & 26/5 στο Θέατρο Λύχνος

  Το έργο Δυστοπίες αποτελείται από 5 μονόπρακτα εμπνευσμένα από την παγκόσμια δραματουργία, σε συνδυασμό με ποίηση του Φοίβου Μαρκαντώνη. ...