Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ Σ. ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

 



Αγαπητοί μαθητές και καθηγητές, ως τελειόφοιτη του Λυκείου μας, κλήθηκα στη συνάντηση αυτή να μοιραστώ μαζί σας τα αίτια του ρατσισμού στην εποχή μας, αλλά και την στάση που πρέπει να κρατάμε.

Τα αίτια του ρατσισμού εστιάζονται στην έλλειψη παιδείας καθώς και τις αντιλήψεις που επικρατούν στην κοινωνία. Το κύριο αίτιο ρατσισμού είναι η έλλειψη σεβασμού για το συνάνθρωπό μας. Ακόμα παίζει σημαντικό ρόλο η οικογένεια και οι ρατσιστικές απόψεις που μπορεί να εκφράζει, διότι μπορεί να τις υιοθετήσουμε μέχρι και την ενήλικη ζωή μας. Επίσης, ένα αίτιο είναι τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που είναι ριζωμένες στη συνείδηση των ανθρώπων. Σημαντικό ρόλο παίζει η έλλειψη της κατάλληλης παιδείας καθώς μέσω της άγνοιας οδηγούμαστε σε αδικαιολόγητο φόβο. Τέλος και κύριο είναι τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα όπως ανεργία, φτώχεια καθώς και εγκληματικότητα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών και θεωρούν υπεύθυνους τους μετανάστες. Είναι μεγάλο λάθος να κατηγορούμε τους άλλους για πράγματα που ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι.

Είναι απαράδεκτο στις μέρες μας να καταργούνται ανθρωπιστικές αξίες και χριστιανικές αρχές όπως αγάπη και αλληλεγγύη. Πιστεύω πως είναι απαραίτητο Εμείς οι νέοι να εναντιωνόμαστε σθεναρά σε αυτό το φαινόμενο όπως και όπου εκδηλώνεται, διότι ο ρατσισμός παραβιάζει θεμελιώδη ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Επίσης, εντείνεται η εκμετάλλευση των αδυνάτων από τους ισχυρούς και τέλος σπάει η κοινωνική συνοχή και εγκυμονούνται απρόβλεπτοι κίνδυνοι. Άρα, εμείς θα πρέπει να είμαστε τελείως αντίθετοι σε αυτό το φαινόμενο. Συνοψίζοντας οι άνθρωποι θα πρέπει να σέβονται τις ιδιαιτερότητες του άλλου και να είναι ανεκτικοί. Θα πρέπει ακόμα να αποκτήσουν γνώση και να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα ώστε να είναι σε θέση να κρίνουν τι είναι ρατσιστικό και να το αποκρούσουν.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο που μου διαθέσατε. Ελπίζω η συζήτησή μας να ήταν εποικοδομητική και στο μέλλον όλοι οι άνθρωποι να συνυπάρχουμε αρμονικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ | JO HEDWIG TEEUWISSE | FAKE HISTORY | 100 + 1 ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΥΠΟ… ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

  στο οπισθόφυλλο γράφει… Ο Ούγκο Μπος σχεδίασε τις στολές των ναζί; Οι άνθρωποι του Μεσαίωνα πίστευαν ότι η Γη είναι επίπεδη; Ο Ναπολ...