Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

"Δίχως ρίζες". Ο Σπύρος Γρατσίας επιστρέφει με ένα βιβλίο για τον παρελθόν αλλά και το μέλλον μας

Μετά τις Σκιές Αίματος, το ιστορικό μυθιστόρημά του που κέρδισε την αγάπη κοινού και κριτικών, ο Σπύρος Γρατσίας επιστρέφει με ένα πολύ διαφορετικό βιβλίο, το Δίχως Ρίζες/ Rootless Roots.
Πρόκειται για μια δίγλωσση καλαίσθητη έκδοση (αγγλικά και ελληνικά), η οποία συνδυάζει τις δύο μεγάλες αγάπες του δημιουργού, το σχέδιο και το λόγο.
20 ιστορίες συνοδεύονται από ασπρόμαυρα σκίτσα σε έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα στ’ αντίθετα: την αδελφοσύνη και την εχθρότητα, τη σκλαβιά και την ελευθερία, την κατανόηση και την παραφροσύνη, την αγάπη και το μίσος , την αλληλεγγύη και τη βία, τα όνειρα και τους εφιάλτες
Μέσα από τα σκίτσα, τα οποία πρωτοστατούν, ο δημιουργός μάς καλεί να φανταστούμε και να σχεδιάσουμε τον κόσμο μας. Και έπειτα, μέσα από τις λέξεις, να μιλήσουμε στον εαυτό μας, αλλά και στους γύρω μας γι’ αυτόν. Μ’ αυτό τον τρόπο αποκτάμε ταυτότητα, πραγματικό πρόσωπο.
Το πρόσωπο που δεν διαθέτουν οι 13 μαρμάρινοι πρωταγωνιστές των ιστοριών του Σπύρου Γρατσία…
Front Page
Δίχως Ρίζες/ Rootless Roots 
Συγγραφή, σχέδια από μελάνι: Σπύρος Γρατσίας
Σελίδες: 95
Τιμή: 15
Εκδόσεις: Global Fleur De Lis
Όλα τα αντίτυπα έχουν μοναδικό αριθμό και υπογραφή του συγγραφέα.
Υπόθεση
13 κυκλαδίτικα ειδώλια, σιωπηλοί μάρτυρες των ανθρώπινων επιτευγμάτων αλλά και των ανθρώπινων αμαρτιών.
Αγάλματα χωρίς πρόσωπο. Οι δημιουργοί τους, βλέπετε, φοβήθηκαν τη δύναμη που θα αποκτούσαν τα μάτια και το στόμα τους και θέλησαν να εξασφαλίσουν την αέναη σιωπή τους. Για να μην μαρτυρήσουν των ανθρώπων τ’ αμαρτήματα.
Σ’ αυτά δίνει φωνή ο συγγραφέας. Και τα βάζει να διηγούνται επιτεύγματα και πάθη, εντοπίζοντας, παράλληλα, εκείνες τις σταθερές που κατέληξαν να παγιωθούν και να γίνουν χαρακτηριστικό στοιχείο των ανθρώπινων κοινωνιών διαμέσου των αιώνων.
Από την προϊστορία ως το μέλλον που κυοφορείται μέσα από τη δική μας εποχή… Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι απολογιστικό, και ταυτόχρονα προφητικό και τρομακτικά επίκαιρο.
Μέσα από τις 13 αυτές μορφές, τα μέλη μια «αδελφότητας» που γέννησε η φαντασία του συγγραφέα θίγονται πολλά, καυτά θέματα όπως το δικαίωμα στην ελευθερία, η ισότητα, τα ναρκωτικά, η ανάγκη για ισορροπία, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη, οι πολιτικοί και οι ψηφοφόροι, η μετανάστευση, το προσφυγικό, η βία και η αλληλεγγύη, ο έρωτας ως κινητήριος δύναμη.
Ένα βιβλίο που γεννά τον προβληματισμό και καλεί σε δράση και ευαισθητοποίηση. Και που υπογραμμίζει τα κακώς κείμενα, χωρίς να χάνει τον αισιόδοξο χαρακτήρα του. Γιατί, όπως σημειώνει και ο συγγραφέας του, πάντα θα υπάρχουν φωτεινά μυαλά περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες για να κάνουν την σπίθα της ελπίδας, πυρκαγιά…
Πάρτε μια γεύση από τα σκίτσα αλλά και τη φιλοσοφία του βιβλίου στα δύο videο. Το ένα θα σας δώσει μια γενική εικόνα, ενώ το δεύτερο εστιάζει στοπροσφυγικό.
11125297 1630140663886529 402258678 n
Κριτικές για το βιβλίο:
Dr Αριστομένης Ματσάγγας (Θεολόγος- Ψυχίατρος, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής και Οικογενειακής Θεραπείας, Διδάσκων στην Ιατρική Σχολή Αθηνών)
Για μια ακόμα φορά ο Σπύρος Γρατσίας μας φέρνει στις γειτονιές του συμπλεκτικού συνδέσμου για να εκθέσει τα πεπραγμένα του, να δώσει λογαριασμό για τα συμβάντα κατά τη διάρκεια της βάρδιας του, με την τέχνη του (λόγος και ζωγραφική).
Χρήστος Χρυσόπουλος (Πεζογράφος, δοκιμιογράφος και φωτογράφος).
Το έργο οικοδομείται από εικόνα και λόγο. Αυτή είναι η γενεσιουργός ενέργεια του βιβλίου “Δίχως Ρίζες”: η σχέση ανάμεσα στην τέχνη και τον λόγο. Με άλλα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο το αρχικό εικαστικό ερέθισμα γεννά έναν κόσμο ο οποίος κατόπιν πρέπει να βρει μια γλώσσα για να μιλήσει.
GRATSIAS2
Βιογραφικό:
Ο Σπύρος Γρατσίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόντρεαλ του Καναδά από Έλληνες γονείς όπου και σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός. Έχοντας κάνει μια μακρά καριέρα στην αεροναυπηγική αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του, την Ελλάδα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα σε βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τη ζωγραφική και τη μελέτη της ιστορίας. Το Δίχως Ρίζες είναι το δεύτερο βιβλίο του, μετά το πρώτο συγγραφικό έργο του, Σκιές Αίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 1ο ΓΕΛ Νέου Ψυχικού αποκτά το όνομα "Μάνος Ελευθερίου" | Εκδόσεις Μεταίχμιο

  Γιορτή ονοματοδοσίας ΤΟ 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ»   Σε μια καλλιτεχνική γιορτή ονοματοδοσίας μάς πρ...