Ο Βαγγέλης Ρασσιάς είναι ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες φωτογράφους.
Στον φακό του αποθανατίστηκαν πάμπολοι διάσημοι, μεταξύ των οποίων οι Robert De Niro, Uma Thurman, Akira Kurosawa, Krzysztof Kislovsky, Roman Polanski, Sigourney Weaver, Brigitte Nielsen και όλοι μα όλοι οι Έλληνες καλλιτέχνες, επιστήμονες και πολιτικοί.
Έζησε για δεκαπέντε χρόνια στο Παρίσι και την Κυανή Ακτή επιστρέφοντας στη χώρα που πάντα αγαπούσε για να συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά και εφημερίδες της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή είναι ελεύθερος επαγγελματίας και διατηρεί το δικό του studio φωτογραφίας.
Ένας καλός φωτογράφος δεν θα μπορούσε να απέχει από τα βιβλία. Γι' αυτό το λόγο, στη βιβλιοθήκη του υπάρχουν 4.000 τίτλοι βιβλιων. Και ναι, τα έχει διαβάσει όλα.
|
Κι εδώ είναι οι απαντήσεις του στο ερωτηματολόγιο για τα βιβλία.
Η ενέργεια αυτή βασίζεται στη συνέργεια του δικού μου γραφείου και τουBookia.gr |
Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;
Ένα από τα πρώτα μου βιβλία ως έφηβος, ήμουν 14 χρονών, ήταν το ''Κόκκινο και το Μαύρο'' του Σταντάλ. Ήταν καλοκαίρι και θυμάμαι ακόμα την αίσθηση αγωνίας πού είχα διαβάζοντάς το. Φυσικά το καταβρόχθισα στην κυριολεξία μέσα σε λίγες μέρες.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο που ανατρέχετε, συχνά-πυκνά, σ’ αυτό;
Ναι, το βιβλίο "Αποσπάσματα του ερωτικού λόγου" του Ρόλαντ Μπαρτ. Ασχολείται με τη γλωσσολογία, την ψυχανάλυση και τη λογοτεχνία. Ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα.
Πόσα βιβλία διαβάζετε τον χρόνο;
Πάνω από είκοσι. Τα βιβλία μου τα αγαπάω είναι μέρη της ζωής μου, είναι η μνήμη μου.
Ποιον ήρωα βιβλίου έχετε ερωτευτεί;
Ερωτεύτηκα την Εστέλλα από τις ''Μεγάλες Προσδοκίες'' . Εν τέλει ο έρωτας που σου προκαλεί ένα πρόσωπο λογοτεχνικού έργου, είναι το υποσυνείδητο σου, το φαντασιακό που υποβόσκει και αναβλύζει όταν ένα, επίσης, φαντασιακό πρόσωπο ενός βιβλίου σου προκαλεί την λεγόμενη επιθυμία.
Σε ποιο σημείο του σπιτιού σας διαβάζετε συνήθως;
Διαβάζω στο υπερυψωμένο κρεβάτι μου. Στα δύο μέτρα ύψος έχω την αίσθηση ότι απομονώνομαι και απερίσπαστος μπορώ να μελετώ.
Κρατάτε σημειώσεις ή υπογραμμίζετε στα βιβλία;
Φυσικά και κρατάω σημειώσεις, υπογραμμίζω ό,τι προτάσεις ή παραγράφους με ενδιαφέρουν. Έπειτα τα ξαναδιαβάζω. Μπορεί να είναι χρήσιμα για το μέλλον όταν θα θέλω να γράψω κάτι ή να αναφερθώ σε μία κατάσταση συναισθημάτων ή σκέψεων.
Ποιο είναι το χειρότερο βιβλίο που διαβάσατε ποτέ;
Δεν διάβασα κανένα κακό βιβλίο. Αν δεν με ενδιάφερε δεν θα το αγόραζα ή δεν θα το διάβαζα.
Τα βιβλία σας τα δανείζετε; Τα χαρίζετε;
Δεν δανείζω πια βιβλία διότι τις περισσότερες φορές είναι ''δανεικά και αγύριστα''
Πριν αγοράσετε ένα βιβλίο, διαβάζετε την πρώτη ή την τελευταία παράγραφο;
Ναι πολλές φορές το κάνω. Αν δεν γνωρίζω έναν συγγραφέα ή το βιβλίο του, τότε, διαβάζω την πρώτη παράγραφο για να έχω μία απροσδιόριστη γεύση η οποία είτε θα με συναρπάσει είτε όχι.
Έχετε φλερτάρει ποτέ χρησιμοποιώντας ατάκα από ένα βιβλίο;
Ναι, έχω φλερτάρει χρησιμοποιώντας αποσπάσματα ενός βιβλίου ή έχοντας ερεθίσματα σκέψεις από αυτό, όπως τού Roland Barthes ''Αποσπάσματα Ερωτικού λόγου''. Ένα εξαιρετικό βιβλίο σκέψης, λόγου, γλωσσολογίας και ψυχαναλυτικής προσέγγισης, του λεγόμενου ερωτευμένου ατόμου.
Αν κάποιος σας κλείδωνε ένα βράδυ σε ένα βιβλιοπωλείο, σε ποια κατηγορία βιβλίων θα διανυκτερεύατε;
Αν ήμουν αναγκαστικά έγκλειστος σε ένα βιβλιοπωλείο θα πήγαινα από την λογοτεχνία, στην ιστορία, από εκεί στη φιλοσοφία και θα κατέληγα στην ψυχανάλυση, ίσως λόγω σπουδών στην ψυχολογία. Πάντως το σίγουρο είναι ότι δεν θα έπληττα...
Τι τίτλο θα δίνατε στην αυτοβιογραφία σας;
Στην αυτοβιογραφία μου ο τίτλος θα ήταν ''Φωτογραφικά Σημαινόμενα''. Το Σημαινόμενο είναι το δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, σκέψης και λόγου και εν τέλει εικόνας. Τούτο χαρακτηρίζει τη διαχρονικότητα της δημιουργίας.
Χαρακτηρίστε τον εαυτό σας σε πέντε επίθετα.
Θα με χαρακτήριζα ως Οξυδερκή, Ειρωνικό, Σαρκαστικό, Γλυκόπικρο και Απρόβλεπτο.
Τι κάνετε τώρα και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Τι κάνω τώρα; Όταν προλαβαίνω διαβάζω λογοτεχνία, ιστορία, ψυχανάλυση γιατί τέτοια βιβλία θα προκαλούν πάντα την σκέψη μου, εν τέλει για να υπάρχω. Εκτός αυτού, ετοιμάζω μία νέα έκθεση φωτογραφίας στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη ή στο Ίδρυμα Κακογιάννη.Ο τίτλος της έκθεσης θα ανακοινωθεί αργότερα όταν οι φωτογραφίες θα έχουν υλοποιηθεί. |
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!
Ελπίζω να μάθατε κάτι που δεν το ξέρατε κι εύχομαι να κερδίσουμε πολλούς νέους και θερμούς αναγνώστες!
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου