Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΜΕΘΑΝΑ

 


Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Η χερσόνησος είναι γνωστή για τα λουτρά της και το ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα. Υπάρχουν περίπου 30 ηφαιστειακοί δόμοι στη χερσόνησο και η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε υποθαλάσσια το 1700, στο βόρειο μέρος μπροστά από τα Μέθανα.

Μαζί με τα ηφαίστεια της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου, τα Μέθανα ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο σχετίζεται με τα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία της Ελλάδας (Σουσάκι – Μέθανα - Μήλος/Κίμωλος/Πολύαιγος – Σαντορίνη και Νίσυρος) και χαρακτηρίζονται ως ενεργό ηφαίστειο. Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο δυτικό άκρο του ηφαιστειακού τόξου αυτού και διαθέτει σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό, όχι όμως πλήρως ερευνημένο[1].

Στα Μέθανα υπάρχουν περίπου 60 χλμ σηματοδοτημένα μονοπάτια.

Τα Μέθανα είναι πλούσια σε προϊστορικά και αρχαία ευρήματα. Στο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, 1,5 χλμ από τη Λουτρόπολη Μεθάνων, το 1990, στα θεμέλια της μικρής εκκλησίας, ανακαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός Μυκηναϊκής Εποχής του 14ου και 13ου αι. π.Χ. Σ’ ένα από τα κτίσματα του οικισμού βρέθηκαν αφιερώματα (ειδώλια και κοσμήματα), από τα οποία εκτιμάται ότι ήταν χώρος λατρείας προϊστορικής θεότητας, και πιθανόν του Ποσειδώνα. Τα ευρήματα της ανασκαφής εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πειραιά. Στο λόφο του Παλαιόκαστρου, κοντά στο Βαθύ, βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων, με τα καλοδιατηρημένα από ηφαιστειακό πέτρωμα τείχη και την καλοδιατηρημένη πύλη, η οποία χτίστηκε κατά τον 4ο με 3ο αι. π.Χ., από την εποχή του  Πελοποννησιακού Πολέμου. Από ευρήματα φαίνεται ότι η περιοχή είχε πρωτοκατοικηθεί από τη νεολιθική εποχή (5.000 π.Χ.). Οι ελάχιστες ανασκαφές που έγιναν στην Ακρόπολη των αρχαίων Μεθάνων έφεραν στο φως θραύσματα Μυκηναϊκών αγγείων. Επίσης ορατά ερείπια αρχαίων οικημάτων σώζονται και μέσα στη θάλασσα, από τη βυθισμένη πόλη των Μεθάνων, μεταξύ των οποίων και η προβλήτα του αρχαίου λιμανιού. Ανάμεσα στα υποθαλάσσια αρχαία ερείπια, υπάρχουν και Βυζαντινές εκκλησίες, που σημαίνει ότι οι καθιζήσεις έγιναν τα πρώτα μ.Χ. χρόνια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη των Μεθάνων είχε περίπου 700 σπίτια.

Το Σπήλαιο των Περιστεριών βρίσκεται στο δυτικό παραλιακό δρόμο 2.5 χλμ πριν από το Βαθύ. Ανακαλύφθηκε το 1973 κατά τη διάνοιξη του δυτικού παραλιακού δρόμου, είναι ηλικίας 2,5 εκατ. ετών, έχει μήκος 250 μέτρων και αποτελείται από τρεις θαλάμους.Στον πρώτο θάλαμο υπάρχει μικρή λίμνη που για να την περάσεις περάσεις ίσως χρειάζεται φουσκωτό. Ο δεύτερος είναι γεμάτος βράχους και στον τρίτο υπάρχει και πάλι νερό. Στους δύο τελευταίους θαλάμους υπάρχουν εντυπωσιακοί σταλαγμίτες σε όμορφους σχηματισμούς. Λέγεται ότι το σπήλαιο εκτείνεται μέχρι κάτω από το οροπέδιο «Θρονί».

Tο κάστρο του Φαβιέρου βρίσκεται στο Στενό των Μεθάνων, σε υψόμετρο περίπου 80μ πάνω στο λόφο και το οποίο αποτελεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής προς το κάστρο είναι πεζοπορικά, μέσα από ένα μονοπάτι με σήμανση.Κατά μήκος της διαδρομής συναντά κανείς υπολείμματα οχυρώσεων. Πρόκειται για κάστρο της μεσαιωνικής εποχής με τέσσερις μικρούς πυργίσκους στις άκρες του. Χτίστηκε το 1826, υπό τις διαταγές του Νικόλαου Κάρολου Φαβιέρου, Γάλλου στρατηγού, πάνω στα ερείπια παλαιών οχυρώσεων που είχαν χτίσει οι Αθηναίοι (ο Νικίας) τον 5ο αι.π.Χ, στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Ο στρατηγός Φαβιέρος ήταν αυτός που οργάνωσε και διοίκησε τον πρώτο τακτικό στρατό της Ελλάδας, στον οποίο αποδίδεται και το όνομα του οικισμού της Τακτικούπολης.

Κατά τον 14ο αιώνα, περίοδος στην οποία ο πληθυσμός της περιοχής είχε αραιώσει πολύ, εγκαταστάθηκαν στη χερσόνησο των Μεθανων Αρβανίτες.

Από τα Μέθανα κατάγονται η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και ο ρεμπέτης Γιώργος Μπάτης.

Την Κυριακή το πρωί πήγαμε στο Πέραμα με τις φίλες μου - τη Δήμητρα και την Άννα Μαρία – και επιβιβαστήκαμε στο καραβάκι που θα μας πήγαινε στα όμορφα Μέθανα. Ο ήλιος μας ζέσταινε κι εμείς προσπαθούσαμε να γράψουμε το χαϊκού του καλοκαιριού. Ανεβάσαμε μια φωτογραφία στο Facebook και στη συνέχεια το ρίξαμε στο φαγητό. Η θαλασσινή αύρα μας άνοιξε την όρεξη. Μετά από δυο ώρες – ούτε που καταλάβαμε πως περάσανε – φτάσαμε στα όμορφα Μέθανα. Εγώ με την Άννα Μαρία ήπιαμε καφεδάκι. Η Δήμητρα πήγε για περπάτημα. Στη συνέχεια περπατήσαμε κι εμείς μέχρι την παραλία. Η ομορφιά της δεν υπήρχε! Πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και γύρω γύρω άμμος με μεγάλα πεύκα. Πιάσαμε τρείς ξαπλώστρες και αράξαμε. Μετά από λίγη ώρα ήρθε και μας βρήκε η Δήμητρα. Κάναμε σχέδια για το μέλλον, λέγαμε αστεία και η ώρα πέρασε πάρα πολύ γρήγορα. Έτσι γίνεται πάντα. Όταν περνάς καλά η ώρα περνάει σφαίρα. Περπατήσαμε μέχρι το λιμανάκι. Φάγαμε ένα παγωτό, μπήκαμε στο καραβάκι και επιστρέψαμε.    






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΖΕΣΤΟΣ ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΖΩΓΡΑΦΟ ΘΕΟΦΑΝΗ ΓΟΥΛΗ

  Καλησπέρα σας και καλές γιορτές με υγεία. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ πολύ. Τι σημαίνει για σας ζωγραφική; Ζωγραφική για εμένα είναι...

Δημοφιλείς αναρτήσεις