Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

O ΜΑΚΗΣ ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

 


1922 2022.... Έρχεται.....

Μουσική παράσταση, δίσκος και λεύκωμα

Όλες οι καταγραφές μας από το 2004 ως το 2017

Την ετοιμάζαμε χρόνια.. Βασισμένη σε κείμενα προσφύγων.. Των δικών μας προσφύγων

Μικρά Ασία Λέσβος

Σμύρνη, Ατζανόζ,Αϊβαλί ,Αγιάσος,Θερμή, Ίππειος

Αυτή είναι η διαδρομή των δικών μου ανθρώπων που φέτος με τη συπλήρωση των εκατό χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή θα προσπαθήσω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μου δίδαξαν.

2004- 2017 όλες οι παραστάσεις που δημιουργήσαμε Με Τα Φώτα Απέναντι γίνονται μία..

Αφιερωμένη στη........θα σας πω αργότερα

Η προγιαγιά μου η Αγγέλα από τη Σμύρνη άφησε πίσω της μεγάλη περιουσία και αρνήθηκε να πάρει το σπίτι και τα χωράφια που της προσέφεραν εδώ στην Ελλάδα αφού ζούσε με την ελπίδα της επιστροφής και πίστευε ότι αν της έδιναν εδώ γη και σπίτι θα έχανε τα δικά της στον τόπο της τον αγαπημένο..Δε γύρισε ποτέ ..

Η πρόγιαγιά μου Χαρίκλεια έφερε μια ξύλινη σκαλιστή εικόνα της Παναγίας μαζί της την οποία της ζήτησαν να χαρίσει στο μουσείο για τους πρόσφυγες του Ιππείου

( που ποτέ δεν έγινε) .Φυσικά την εικόνα δε τη βρήκαμε ποτέ ούτε εκτίθεται κάπου.

'Ομως έφεραν μαζί τους κι οι δυο μουσικές,ποιήματα,γράμματα και συνταγές που η μητέρα μου Αγγελίνα Ψαραδέλλη φρόντισε να καταγράψει,να διασώσει και νωρίς νωρίς να μου μεταδώσει την αγάπη της για αυτή τη μεγάλη κληρονομιά.Τον πολιτισμό των προσφύγων του 1922.

Αργότερα όταν ξεκίνησα να παίζω μουσική και να γράφω μελωδίες και στίχους οι φωνές και οι μορφές των αγαπημένων μου ανθρώπων με επισκέπτονταν συχνά .

Αλλά μια μορφή κυριαρχούσε πάντα στο μυαλό μου ,αυτή που αγάπησα και έκανα μαζί της τα πιο όμορφα ταξίδια σε τόπους γνωστούς και άγνωστους.

Στάθηκα τυχερός στο δημοτικό αφού είχα δάσκαλο τον #Αντώνη_τον_Καρτάλη.Σπουδαίος δάσκαλος.Ζει στο απάνω χωριό του Ιππείου εκεί που τοποθέτησαν οι ντόπιοι τους ανεπιθύμητους τότε πρόσφυγες.Κράταγε τη φλόγα της μνήμης ζωντανή και τρόπο μαγικό μας μετέδωσε την ευθύνη της φύλαξής της.

Το 2004 ως δημοτικός σύβουλος και πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου του δήμου Ευργέτουλα με δήμαρχο τον #Βουνατσή_Θεόδωρο ξεκίνησα την καταγραφή του μικρασιατικού πλυθησμού του δήμου Ευεργέτουλα ξεκινώντας από το απάνω χωριό του Ιππείου.#Τσιριγώτης,#Τσουλέλλης, #Παναγής_Γιαννάκης,#Ελένη_Ψαραδέλλη ..Αχ!!! Άνθρωποι υπέροχοι!!

Το 2007 γνώρισα το Μάριο Λέλεκα .Έναν άνθρωπο,μουσικό,χορευτή και χοροδιδάσκαλο και μάγειρα από τη Θερμή που λατρεύει την παράδοση,ασχολείται με καταγραφές και οι παππούδες του ήρθαν από Απέναντι..

Δημιουργήσαμε ένα σύλλογο που ονομάσαμε #_Τα_Φώτα_Απέναντι'' (έτσι ονομάσαμε στη συνέχεια και τη μουσική μας ομάδα)συγκεντρώσαμε όλες τις καταγραφές μας που είχαν να κάνουν με συνομιλίες ανθρώπων που ήρθαν από απέναντι που είτε ηχογραφήσαμε είτε βιντεοσκοπήσαμε ,μαρτυρίες συγγενών τους, ανέκδοτα τραγούδια,χορούς,κείμενα και δίστιχα ανωνύμων προσφύγων .

Στο δρόμο μας βρέθηκαν άνθρωποι ευλογημένοι που στήριξαν αυτή μας τη προσπάθεια και μας βοήθησαν ώστε να την παρουσιάσουμε στη Λέσβο,έξω από Τη Λέσβο αλλά και σε φεστιβάλ εκτός της χώρας

Μιχάλης Πολυπαθελλης Θεόδωρος Βαλσαμίδης #Κώστας_Κουνέλλης Χρύσανθος Αργυρίου #Στέλιος_Φράγκος Γιωργος Κυρικης

Πάντα σε όλες τις παραστάσεις υπήρχε μια μορφή που καθόταν Απέναντι μας και μας χαμογελούσε.

2007 Στην αυλή της Ιεράς Μονής Λειμώνος μουσική παράσταση ''Μήλο μου και μανταρίνι'' (οι όμορφες μέρες στη Μικρά Ασία)

Κείμενα Μάκης Ψαραδέλλης Μουσική Μάριος Λέλεκας .

Εκείνη χαμογελούσε από Απέναντι...

2008 Μονή Λειμώνος σε εσωτερικό χώρο ''Οι μέρες''

Κείμενα των Μάκη Ψαραδέλλη και Λευτέρη Παπασίδερη βασισμένα μαρτυρίες προσφύγων που περιέγραφαν τις δύσκολες μέρες πριν τη καταστροφή αλλά και τις τραγικές ώρες της φωτιάς.Συνοδεύονταν από ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής .

Εκείνη Απέναντι μας ήταν τρομαγμένη...

2010 στην Παραλία της Θερμής διήμερη μουσικοχορευτική παράσταση ''Τα Φώτα Απέναντι''

Κείμενα του Μάκη Ψαραδέλλη και της ηθοποιού Άννας Τσουκαλά η οποία τη δεύτερη ημέρα υποδύθηκε τη γιαγιά σε μια παλιά αυλή και μίλησε για τα έθιμα των μικρασιατών , τις γιορτές και την κουζίνα τους ενώ τα κορίτσια του συλλόγου Θερμής κερνούσαν τον κόσμο μικρασιάτικα φαγητά και γλυκά.

Εκείνη Απέναντι μας ,μας κοιτούσε συγκινημένη.

2011 Στην αυλή του Υπουργείου Αιγαίου με τη συνεργασία της εφημερίδας Εμπρός παρουσιάσαμε ιστορίες ανθρώπων που έχουν χάσει την πατρίδα τους

στην παράσταση ''Ένα Φύλλο Ταξιδεύει''.Κείμενα ,μουσική και τραγούδια Μάριος Λέλεκας και Μάκης Ψαραδέλλης.

Αυτή την παράστση είχαμε την τύχη και την τιμή να την παρουσιάσουμε σε Φεστιβάλ στην Τυφλίδα ,στα Μοσχονήσια,στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη.

Εκείνη Απέναντι μας ''ταξίδευε''

2012 Στο δημοτικό σχολείο της Παναγιούδας η μουσική παράσταση ''Ανθός'' σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Μπάμπη Αλατζά

Παλιοί μουσικοί της Λέσβου σε παραδοσιακούς σκοπούς από τη Μικρά Ασία .

Τα κείμενα που αφηγήθηκε ο Μπάμπης Αλατζάς επιμεμλήθηκε ο Μάκης Ψαραδέλλης ενώ την καταγραφή παρουσίασε ο Μάριος Λέλεκας.

Εκείνη Απέναντι μας χτυπούσε ρυθμικά τα πόδια της στο χώμα

2013 Στο αρχοντικό Γεωργιάδη στην έβδομη συνάντηση ενάντια στο ρατσισμό που διοργανώνουν τα Φώτα Απέναντι από το 2007 ασχοληθήκαμε με την αντιμετώπιση των μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα.

Εκείνη Απέναντι μας μας κοιτούσε ανέκφραστη

2017 Θέατρο Ελισσός με το Θοδωρή Κουέλλη παρουσιάσaμε τη μουσική παράσταση ''Της Γιαγιάς τα γράμματα''

Τραγούδια σημερινά,δικά μας που κλείνουν το μάτι στους απέναντι τόπους

Κι εκείνη από απέναντι μας έκλεινε το μάτι

2019 Τελειώνει το βιβλίο μου αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καραστροφή..Εκείνη είναι η βασική μου ηρωίδα.

Της γράψαμε τραγούδια που θα τραγουδήσουμε σε πλατείες,γήπεδα,θέατρα,γειτονιές ,αυλές .

Όλες οι παραστάσεις από το 2004 ως το 2017 θα γίνουν μια αφιερωμένη σε κείνη Απέναντι

και δίπλα μου έχω για άλλη μια φορά ευλογημένους ανθρώπους..

Δε θα μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο το 2022...

Δε θα μπορούσα να μη της πω ευχαριστώ

 

 

 

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ | JO HEDWIG TEEUWISSE | FAKE HISTORY | 100 + 1 ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΥΠΟ… ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

  στο οπισθόφυλλο γράφει… Ο Ούγκο Μπος σχεδίασε τις στολές των ναζί; Οι άνθρωποι του Μεσαίωνα πίστευαν ότι η Γη είναι επίπεδη; Ο Ναπολ...