Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

«Οι τρομπέτες του θανάτου ή Τα μανιτάρια» του Φρανσουά-Λουί Τίγυ -δραματική κωμωδία-

«Οι τρομπέτες του θανάτου ή Τα μανιτάρια»
του Φρανσουά-Λουί Τίγυ
-δραματική κωμωδία-









Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στις 19.00΄, στον πολυχώρο «Εκστάν» (Πατησίων & Καυταντζόγλου 5, Αθήνα, τηλ.: 213-021.03.39), ανοίγει η αυλαία για την παράσταση «Οι τρομπέτες του θανάτου ή Τα μανιτάρια», του Φρανσουά-Λουί Τίγυ, σε μετάφραση Ελένης Παπαχριστοπούλου και σκηνοθεσία του επί πολλά χρόνια βοηθού του Πήτερ Μπρουκ Γάλλου σκηνοθέτη, Ζαν-Πωλ Ντενιζόν, ο οποίος θα βρίσκεται στην Ελλάδα μέχρι και την έναρξη των παραστάσεων.

Η ζωή μιας γυναίκας διαταράσσεται από την επίσκεψη μιας παλιάς της συμμαθήτριας και του φίλου της. Είναι μια ανεύθυνη συμπεριφορά που δε σέβεται το διαφορετικό τρόπο ζωής του Άλλου ή μήπως πρόκειται για «bullying»;
Σημείωμα σκηνοθέτη: «Μια γυναίκα από τη Βρετάνη ζει απομονωμένη στο Παρίσι, όπου έχει βρει δουλειά. Δεμένη με το χωριό της πηγαίνει εκεί όλα τα Σαββατοκύριακα. Ζει μόνη και χωρίς αγάπη. Είναι ξενοφοβική. Επιστρέφοντας ένα Σαββατοκύριακο από τον τόπο της, πρέπει να δώσει ένα πακέτο σε μια από τις παλιές της συμμαθήτριες που έχει να δει πάνω από είκοσι χρόνια. Η συνάντηση θα είναι εκρηκτική και γι’ αυτήν και για μας ως θεατές. Γιατί, σιγά-σιγά αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το πρόσωπο που θα είχαμε την τάση να το καταδικάσουμε, να το απορρίψουμε, να το περιφρονήσουμε, είναι ίσως αυτό  για το οποίο νιώθουμε πιο πολύ οίκτο και συμπάθεια. Κάτι πολύ ωραίο μας κάνει να καταλάβουμε ο Τίγυ, χωρίς ποτέ να το λέει, διηγούμενος  μόνο μια ιστορία. Τον ευχαριστούμε.»    






Ταυτότητα της Παράστασης Οι Τρομπετεσ του Θανατου ή Τα Μανιταρια, του Φρανσουα-Λουι Τιγυ

Μετάφραση: Ελένη Παπαχριστοπούλου
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πωλ Ντενιζόν
Σκηνικά-κοστούμια: Αλέξης Πατσής
Ήχος-Φωτισμοί: Παναγιώτης Μαζαράκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Σταματίου
Φωτογραφίες: Κώστας Αγραπίδης

Ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης) :
Ελένη Παπαχριστοπούλου, Χάρις Συμεωνίδου, Ηλίας Γκογιάνος
Φωνή μάνας: Λαμπρινή Λίβα
Φωνή ραδιοφωνικού εκφωνητή: Γιάννης Σταματίου

Χώρος: Πολυχώρος Εκστάν, Πατησίων και Καυταντζόγλου 5, Αθήνα
Έναρξη: Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015 – έως τέλος σαιζόν
Παραστάσεις: κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 19.00΄ μ.μ.
Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά –χωρίς διάλειμμα  
Εισιτήρια: 10 ευρώ, 5 ευρώ φοιτητές/άνεργοι
Κρατήσεις: τηλ. ταμείου 213-021. 03.39, 6977-35.93.12
Χωρητικότητα: 45 θέσεις

Βιογραφικά συντελεστών
Ζαν-Πωλ Ντενιζόν: Βασικός συνεργάτης του Πήτερ Μπρουκ, με θεατρικές σπουδές στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού. Το 1979 συναντιέται με την ομάδα του Πήτερ Μπρουκ. Κάτω από τη διεύθυνσή του παίζει στα έργα: Βυσσινόκηπος, Η τραγωδία της Κάρμεν, Μαχαμπχαράτα, η Τρικυμία. Το 1984  τον αντικαθιστά ως βοηθός του. Διευθύνει τότε το θίασο της Κάρμεν στη Νέα Υόρκη, στο Λίνκολ Σέντερ, στο Τόκυο, στην Αθήνα, στην Ιερουσαλήμ, Πέρθ, Γλασκώβη, Ρώμη… Από το 1991 στρέφεται στη γραφή και στη διεύθυνση του ηθοποιού. Από τότε δημιουργεί και σκηνοθετεί πολλά έργα στη Γαλλία και το εξωτερικό, εξερευνώντας κλασικούς συγγραφείς (Τσέχωφ, Σαίξπηρ, Μαριβώ, Φεϋντώ…) και σύγχρονους (Μπερν, Κοπς, Πωλ Έντμοντ, Βαλέρια Μορέτι, Άλντο Νικολάι, Τίγυ…). Διασκευάζει για το θέατρο Κάφκα, Σαραμάγκο, Βίλχεμ Χοφ…  Έγραψε τα έργα: Σάλτο και Μορτάλε (Βραβείο επιτροπής και κοινού στο φεστιβάλ της Βαυαρίας. Βραβείο στο  Μόναχο το 2002 καλύτερης θεατρικής παράστασης για νεανικό κοινό). Το Γκολέμ, ο Άνθρωπος που έψαχνε την αλήθεια (αυτό σε συνεργασία με το Ζαν – Κλώντ Καριέρ). Το 2004 συναντιέται με τον κόσμο της μαριονέτας δημιουργώντας το Εγώ που περπατάω για νεανικό κοινό, παράσταση που ξαναπαίχτηκε στην Αβινιόν το 2014 μετά από διεθνή περιοδεία.  Στην Ελλάδα σκηνοθετεί για δεύτερη φορά ( Άμλετ με πικάντικη σάλτσα του Άλντο Νικολάι, Θέατρο Κνωσσός1995-96 ) για τη θεατρική ομάδα του Εκστάν.
 Ελένη Παπαχριστοπούλου: Φιλόλογος. Θεατρικές σπουδές: Δραματική Σχολή  Περίακτος Β. Ρίτσου, Πανεπιστήμιο της Νέας Σορβόννης Paris III, και σε επιμορφωτικούς κύκλους σεμιναρίων με τους  βασικούς συντελεστές του θεάτρου του Π. Μπρουκ ( Ζαν-Πωλ Ντενιζόν, Γιόσι Όϊντα, Σοτιγκί Κουγιατέ, Τάπα Σουντάνα…), Μπόαλ, Μολίκ, Θέατρο του Ήλιου…(1985-1994). Ιδρυτικό μέλος του Εκστάν έχει συμμετάσχει στις παραγωγές του είτε ως σκηνοθέτης είτε ως ηθοποιός. Πέρυσι στο Εκστάν ανέβηκε το θεατρικό της έργο Θυμάμαι .
Χάρις Συμεωνίδου: Πτυχίο υποκριτικής από το Queen Margaret University του Εδιμβούργου και είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με Μάστερ και Διδακτορικό στη Δημογραφία από το London School of Economics.Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις με κλασσικά και σύγχρονα έργα:(Ευρυπίδη,Αριστοφάνη,Ιψεν,Λόρκα,Τσέχωφ,Ντοστογιέφσκι,Μπρεχτ,Ρίτσου,Τ. Ουίλιαμς,κ.α.) Επίσης στα θεατρικά Αναλόγια του 2014 και 2015 του Θεάτρου Τέχνης, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ του Ελαιώνα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη. Ακόμη συμμετείχε σε τηλεοπτικές παραγωγές και σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, εξ ων ορισμένες έλαβαν διεθνείς διακρίσειςΈχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Ν. Κούνδουρο, Κ. Καπελώνη, Α. Κεφαλά, Δ. Κουτσιαμπασάκο, Τ. Λέρτα, Β. Λουρμπά, Ν. Μίχα, Γ. Μπινιάρη, Σ. Παπαθανασίου, Σ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Τσαρούχα, Λ.Αλικισιάν, Στ. Αρκέντη, Κ. Βάντζο, Τ. Βογιόπουλο, Θ. Βουρνά, Ι. Γκαβάκου, Δ. Δεληνικόλα, Ι. Δημητριάδη ,Μ.Λαμπράκη, Α. Maioletti,, Ν. Μακρή, Ι. Σιάμου, Μ. Σίζεκ, Ζ. Τζουμάκα, Ε. Χατζή, κ.ά
Ηλίας Γκογιάνος. Σπούδασε θέατρο στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν. Εδώ και 15 χρόνια δουλεύει στο ελεύθερο θέατρο. Έχει παίξει σε έργα των Σοφοκλή, Ευριπίδη, Παπαδιαμάντη, Μποστ, Στρίνμπεργκ, Κασαβέτι και άλλων. Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες Γυναικείες συνωμοσίες, Ρεσάλτο του Β. Βαφέα, και Μήδεια του Α. Θωμόπουλου.
Ο πολυχώρος Εκστάν: Ένας ζεστός και φιλόξενος χώρος με θέα το πάρκο του Φιξ, που δημιουργήθηκε το 2010, στον οποίο φιλοξενούνται ατομικές και συλλογικές δημιουργίες, όπως: Θέατρο, Μουσική, Χορός, Ζωγραφική, Γλυπτική, Ποίηση, Λογοτεχνία.

Αυτές τις μέρες  λειτουργεί παράλληλα Έκθεση Ζωγραφικής του Αλέξη Πατσή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΖΩΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΝΕΙΣ…

  Πότε ήρθαν οι γιορτές, πότε περάσανε χαμπάρι δεν πήρα. Ναι, δεν γκρινιάζω, πέρασα πάρα πολύ ωραία, και εδώ στο πατρικό μου με την οικογένε...

Δημοφιλείς αναρτήσεις