Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» 10 έως 15 Νοεμβρίου

Τρίτη 10 Νοεμβρίου: Cihan Turkoglu «ο ήχος των σαζιών μου»

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, στις 22.00΄, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», ο Cihan Turkoglu θα μας συστήσει την «οικογένεια σάζι»: διάφορα είδη σαζιών, άγνωστα στο ευρύ κοινό, που απαιτούν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και διαφορετικές τεχνικές στο παίξιμό τους. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα παιχτούν μουσικές συνθέσεις, οργανικά κομμάτια και παραδοσιακά τραγούδια από πολλές περιοχές της Τουρκίας και της Ελλάδας, με τσογούρ (σάζι με κοντό μπράτσο), καρά ντουζέν –ή, αλλιώς, ταμπουρά- (σάζι με μακρύ μπράτσο), ουτς τελί (σάζι με τρεις λεπτές χορδές) και μπαμλί (σάζι με τρεις μπαμ -μπάσες- χορδές)
O Cihan Turkoglu γεννήθηκε στην Τουρκία. Στα 17 του απέσπασε το Γ΄ βραβείο σε τοπικό διαγωνισμό παραδοσιακού τραγουδιού, Σπούδασε κλασικό τσέλο στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις και πραγματοποίησε διάφορες εμφανίσεις παρουσιάζοντας την τούρκικη παραδοσιακή μουσική, ενώ συμμετείχε και σε πολυάριθμα διεθνή projects ως μουσικός διευθυντής και ως συνθέτης. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει και συνεργασία με διαφορετικές  μορφές τέχνης όπως το θέατρο, ο χορός, η ποίηση. Ως εκτελεστής στο σάζι (μπάγλαμα) έχει πραγματοποιήσει σόλο εμφανίσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Λιθουανία και η Γαλλία. 
Είσοδος: 3 ευρώ




Πέμπτη 12 Νοεμβρίου: Τάσος Αθανασιάς «ακορντεόν και λαϊκό τραγούδι»
-το ακορντεόν στην ελληνική μουσική-

Δεύτερη Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, αφιερωμένη στο ακορντεόν ως σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», στις 22.30΄, με ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο γνωστός ακορντεονίστας Τάσος Αθανασιάς και περιλαμβάνει σολιστικά κομμάτια δεξιοτεχνών του οργάνου όπως ο Κώστας Σταματάκης, ο Λάζαρος Κουλαξίζης και ο Γιώργος Κουλαξίζης, αλλά και τραγούδια λαϊκών συνθετών (π.χ. Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Μανώλης Χιώτης, Άκης Πάνου, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Μητσάκης, Σταύρος Τζουανάκος, Απόστολος Καλδάρας κ.ά.), στα οποία το ακορντεόν έχει σημαντική παρουσία. Με τους: Ανατολή Μαργιόλα-τραγούδι, Βασίλη Κορακάκη-μπουζούκι, Γιώργο Φουντούκο-κιθάρα και Νίκο Γύρα-κιθάρα. Φιλική συμμετοχή: Σοφία Παπάζογλου – Γεράσιμος Ανδρεάτος.

Ο Τάσος Αθανασιάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ασχολείται με τη μουσική και το ακκορντεόν από την ηλικία των δέκα ετών. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Ιλίου και του Ωδείου «Έκφραση» στο κλασσικό ακορντεόν. Έχει συνεργαστεί με τον Δημήτρη Μητροπάνο, τη Γιώτα Νέγκα, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, την Μελίνα Κανά, τον Παναγιώτη Λάλεζα κ.ά.

«Το ακορντεόν στην ελληνική μουσική» είναι η παρουσίαση από σύγχρονους σολίστες του ακορντεόν, μιας σειράς διαφορετικών προγραμμάτων ο καθένας, με κοινό σημείο αναφοράς τη «θέση» του οργάνου στην ορχήστρα. Δηλαδή, προγράμματα επικεντρωμένα σε μουσικές και τραγούδια όπου το κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας θα είναι το ακορντεόν, όπως τότε, την περίοδο 1920-1932, που το μπουζούκι εξέλειπε σαν κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας και πρωταγωνιστούσαν, κυρίως, το βιολί, το μαντολίνο και η αρμόνικα, που μεσουρανούσε επί 30 χρόνια ως λαϊκό όργανο στην Ελλάδα, πριν αντικατασταθεί από το ακορντεόν. Πρόκειται για μια ιδέα του δεξιοτένη του ακορντεόν και συνθέτη Ηρακλή Βαβάτσικα, που αγκαλιάστηκε από το «Πέραν» και βασίζεται στη μελέτη του σχετικά με τη «θέση» της αρμόνικας στη μουσική της περιόδου 1920-1932 και, ιδιαίτερα, στον προπολεμικό μουσικό Αντώνη Αμιράλη, ή αλλιώς «Παπατζή».

Ο Αντώνης Αμιράλης γεννήθηκε το 1896 στο Κορδελιό της Σμύρνης και ήταν συνθέτης, στιχουργός και ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες δεξιοτέχνες της αρμόνικας, ο οποίος είναι άγνωστος στον κόσμο. Είχε ηχογραφήσει 68 ορχηστρικά κομμάτια, εκ των οποίων τα 25 είναι γνωστά, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε χέρια συλλεκτών. Ήταν μουσικός  μιας εποχής που οι συνθέτες με τους οργανοπαίχτες, τους στιχουργούς, τους τραγουδιστές είναι όλοι ένα, όταν το δημοτικό τραγούδι μεταλλάσσεται στην πρώτη του –καταγεγραμμένη, τουλάχιστον- ρεμπέτικη μορφή. Αυτή η εποχή ουσιαστικά «εκπαιδεύει» την επόμενη γενιά του ρεμπέτικου, που όλοι γνωρίζουμε και έχει περάσει πια στο DNA μας, τον Μάρκο, τον Τσιτσάνη κτλ. Οι νέοι μουσικοί που ήρθαν από τη Σμύρνη έδωσαν την αισθητική πλευρά αυτής της μουσικής. Η συγκεκριμένη μελέτη του Ηρακλή Βαβάτσικα αποσκοπεί στην ανάδειξη ενός ρεπερτορίου, το οποίο ήταν κρυμμένο σε συρτάρια συλλεκτών.

Αφιερωμένες  -και αφοσιωμένες- βραδιές, λοιπόν, στην, παρεξηγημένα χαμένη στο χρόνο, αρμόνικα και την τεχνική του μουσικού θρύλου και βιρτουόζου Αμιράλη, ο οποίος μπόρεσε να περικλείσει, αλλά και να αναπτύξει τα κυρίαρχα μουσικά μοτίβα της εποχής εκείνης και να δημιουργήσει, ταυτόχρονα, έναν δικό του κώδικα παιξίματος στα κουμπιά του, εκφράζοντας με ένα συναρπαστικό τρόπο τη μουσική της εποχής του.
Είσοδος: 4 ευρώ/άτομο. 




Παρασκευή 13 Νοεμβρίου: Μανώλης Δημητριανάκης - Κατερίνα Τσιρίδου
        «μπουζούκι μου διπλόχορδο»

Η Κατερίνα Τσιρίδου ξανασυναντά τον Μανώλη Δημητριανάκη, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, στις 23.00΄, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», σε ένα ρεμπέτικο αντάμωμα στους παλιούς πειραιώτικους δρόμους και τ’ ανέγγιχτα απ' το χρόνο τραγούδια. Στο μπουζούκι και το τραγούδι ο Αντώνης Ξηντάρης, στο ακορντεόν ο Αλέκος Βαρανάκης και στην κιθάρα και το τραγούδι ο Νίκος Πρωτόπαπας.

Ο Μανώλης Δημητριανάκης γεννήθηκε στο Μύρτος, τελείωσε το σχολείο στην Ιεράπετρα και σπούδασε δικηγόρος. Ξεκίνησε από πολύ μικρό παιδί να παίζει μαντολίνο. Μπουζούκι έμαθε όταν πήγε στο Πανεπιστήμιο και είχε την τύχη να γνωρίσει τον Μάρκο Βαμβακάρη, πλάι στον οποίο μαθήτευσε δυο περίπου χρόνια Πρόλαβε να δουλέψει με παλιούς μουσικούς που ασχολήθηκαν με το ρεμπέτικο όπως τους Στράτο Παγιουμτζή, Μπαγιαντέρα, Κώστα Ρούκουνα, κ.ά. Το 1972, μαζί με τους αδερφούς Δημήτρη και Γιώργο Κοντογιάννη και άλλους μουσικούς σχηματίσανε τη «Ρεμπέτικη Κομπανία». Το 1974 κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο «Τα Μπλέ Παράθυρα». Στην προσωπική του πορεία στην ελληνική δισκογραφία, συνεργάστηκε με τους Ν. Ξυδάκη, Μ. Ρασούλη, Ν. Παπάζογλου, Μ. Λοϊζο κ.ά.
Είσοδος: 5 ευρώ/άτομο. 


Σάββατο 14 Νοεμβρίου: Σάββατα πριν και… μετά τα μεσάνυχτα στο «Πέραν»
-2 διαφορετικά προγράμματα-

Ο χειμώνας ξεκινά με διασκέδαση x 2, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης». Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο, η γνωστή  ορχήστρα του «Πέραν», «Έλληνες και Τούρκοι», επιστρέφει ανανεωμένη για να μας χαρίσει αξέχαστες βραδιές με ήχους και μουσικές Δύσης και Ανατολής, προσφέροντας ουσιαστική διασκέδαση και ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μικρασιάτικα, τούρκικα, ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά τραγούδια, «δένοντας» αρμονικά το μπουζούκι με το κανονάκι, το λαούτο και το σάζι, την ελληνική γλώσσα με την τουρκική. Οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του καφέ αμάν της πόλης συνυφαίνουν ένα πολύχρωμο μουσικό χαλί, αποδεικνύοντας πως η μουσική δεν έχει σύνορα.

Την ορχήστρα αποτελούν οι: Ροδή Γκιούλ-τραγούδι, Παναγιώτης Μπαρμπερίου-τραγούδι/τζουράς, Σπύρος Γκούμας–μπουζούκι, Ορέστης Μαυρόπουλος–βιολί, Στέλιος Βαρβέρης–ούτι/κιθάρα, Γιάννης Δριμάλας-κανονάκι, Ανδρέας Νιάρχος –αυλός/κρουστά, Κλεοπάτρα Βάγια-σάζι, Ήβη Μελιτσιάνου-σάζι.

Η βραδιά, όμως δεν τελειώνει όταν κατέβουν οι «Έλληνες και Τούρκοι» από τη σκηνή, γιατί…
 «Κοντά στα ξημερώματα» τη σκυτάλη παραλαμβάνει ο Θύμιος Στουραΐτης, ένας από τους καλύτερους «ερμηνευτές» του μπουζουκιού, ο οποίος από τις τρεις μετά τα μεσάνυχτα -και μέχρι όσο αντέχουμε- αναλαμβάνει να μας διασκεδάσει με τραγούδια ρεμπέτικα και λαϊκά, σε ένα πρόγραμμα της «παρέας», με το δικό του, πολύ ιδιαίτερο προσωπικό ύφος. Στο πλάι του, όπως πάντα, η εκφραστική Μαρία Καπετανίδου, με την υπέροχη, ανεπιτήδευτη, μεστή φωνή της. Στην κιθάρα ο Βασίλης Κλάδης.

Ο Θύμιος Στουραΐτης γεννήθηκε το 1942 στην Κερατέα. Ο πατέρας του ήταν πλανόδιος βιολιστής. Μικρός ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα, αλλά την εγκατέλειψε για χάρη του μπουζουκιού. Από το ξεκίνημά του, βρέθηκε δίπλα σε σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές, όπως ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Λαύκας, η Ρίτα Σακελλαρίου, η Άντζελα Γκρέκα, ο Σπύρος Ζαγοραίος κ.ά.

Έλληνες και Τούρκοι στο καφέ αμάν του «Πέραν»
Είσοδος: 5 ευρώ/άτομο.
Ώρα έναρξης: 22.30΄.        

Θύμιος Στουραΐτης «Κοντά στα ξημερώματα»
Είσοδος: 4 ευρώ/άτομο.
Ώρα έναρξης: 3 μετά τα μεσάνυχτα.




Κυριακή 15 Νοεμβρίου: Νίκος Τατασόπουλος «Ρεμπέτικη Μυσταγωγία»

             Ο σολίστας Νίκος Τατασόπουλος, μαζί με τον Σωτήρη Παπατραγιάννη στο τραγούδι και τον μπαγλαμά, την Χαρούλα Τσαλπαρά στο ακορντεόν και το τραγούδι και τον Δημήτρη Μηταράκη στην κιθάρα και το τραγούδι, θα μας πει αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια, την Κυριακή 15 Νοεβρίου, στις 15.00΄το μεσημέρι, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης».

Ο Νίκος Τατασόπουλος γεννήθηκε στις Η.Π.Α. Ξεκίνησε να παίζει μπουζούκι και να εμφανίζεται δημόσια με τον πατέρα του –τον βιρτουόζο και συνθέτη Γιάννη Τατασόπουλο- από την ηλικία των τριών ετών. Έχει σπουδάσει, επίσης, κλασικό πιάνο και τζαζ κιθάρα. Η τεχνική του θεωρείται σχολή για Έλληνες και ξένους. Έχει εμφανιστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ηχογραφεί και διδάσκει μουσική. «Πλέκοντας» αριστοτεχνικά τη ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική μας με δυτικά ακούσματα, αποδεικνύει με το ύφος και την τεχνική του ότι η μουσική δεν έχει σύνορα, ότι είναι η κοινή γλώσσα όλων των ανθρώπων.

Ο Σωτήρης Παπατραγιάννης είναι αυτοδίδακτος μουσικός και τραγουδιστής. Έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα ρεμπετάδικα της Αθήνας, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς και με τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του χώρου. Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, με τίτλο «Ρομάντζα», κυκλοφόρησε το 2011 (General και 8η Νότα).

Ο Δημήτρης Μηταράκης μεγάλωσε στην Ικαρία. Ξεκίνησε να παίζει μελόντικα όταν ήταν μόλις τριών ετών. Αργότερα έπιασε το ακορντεόν και, στα δεκατέσσερα, έπαιζε ήδη κιθάρα. Όταν ήρθε στην Αθήνα για σπουδές, τον κυρίευσε το μικρόβιο του ρεμπέτικου. Έχει βγάλει δύο δίσκους με τον Βασίλη Σκούτα.

Η Χαρούλα Τσαλπαρά γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στη μουσική στην ηλικία των 7 ετών. Είναι αριστούχος διπλωματούχος πιάνου, πτυχιούχος αρμονίας και αντίστιξης και πτυχιούχος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Παίζει, επίσης, ακορντεόν. Με την παραδοσιακή και ρεμπέτικη μουσική ασχολείται τα τελευταία χρόνια. Είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος «Ρομβία». Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς μουσικούς.
Είσοδος: 4 ευρώ/άτομο.


Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΖΩΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΝΕΙΣ…

  Πότε ήρθαν οι γιορτές, πότε περάσανε χαμπάρι δεν πήρα. Ναι, δεν γκρινιάζω, πέρασα πάρα πολύ ωραία, και εδώ στο πατρικό μου με την οικογένε...

Δημοφιλείς αναρτήσεις