Σας έχει τύχει να σας επιτίθενται χωρίς να νιώθετε ότι φταίτε;
Να αναρωτιέστε γιατί βρίσκεστε σ' αυτή τη θέση όπου κατακλύζεστε από αναίτιες κατηγορίες; Να αμφισβητείτε τον εαυτό σας για κάθε σας ιδιότητα: ως μητέρα, πατέρας, σύζυγος, επαγγελματίας; Να θεωρείτε πως η άποψη του άλλου είναι πιο σημαντική από τη δική σας; Αν ναι, μην αφήνετε τον εαυτό σας ούτε για μια μέρα ακόμη να παραμείνει σ' αυτή την κατάσταση. Κλείστε τη συμμετοχή σας στην ομιλία της Ελένης Αϋφαντή για τη θυματοποίηση την Τετάρτη, 25 Μαΐου και ώρα 19.00 μέχρι 21.00 στο Aegean College, Πανεπιστημίου 17, Αθήνα, τηλ: 210 3211228 Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ |
Πολλές ανθρώπινες σχέσεις λειτουργούν ανταγωνιστικά έχοντας τη σφραγίδα «Θύτης-Θύμα». Τα θύματα είναι συνήθως ενοχικά άτομα, που δεν διεκδικούν πράγματα για τον εαυτό τους ενώ ταυτόχρονα αισθάνονται διαρκώς ότι τους αδικούν.
Και τι άλλο μπορούν να προσελκύσουν αυτά τα άτομα στη ζωή τους εκτός από θύτες; Ανθρώπους, δηλαδή, που εκμεταλλεύονται, που δεν υπολογίζουν, που θέλουν να χειραγωγούν τον άλλο. Όσο μεγαλύτερα θύματα είμαστε, τόσο πιο ισχυρούς θύτες θα συναντάμε… Και κάθε φορά που έρχονται (ή μάλλον τους καλούμε) στο δρόμο μας, αισθανόμαστε ότι όλα πάνε στραβά. Ότι η ζωή μας δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Όμως, αν κοιτάξουμε καλύτερα, θα αντιληφθούμε πως είμαστε εμείς οι ίδιοι που σαμποτάρουμε τον εαυτό μας, που βάζουμε τρικλοποδιά στην ευτυχία μας…
|
Το προφίλ του θύματος
Διακρίνεται από χαμηλή αυτοπεποίθηση, από την τάση να αποφεύγει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών τους, να αξιολογεί και να διαχειρίζεται τα αρνητικά συναισθήματά του. Συνήθως αισθάνεται πελώριες ενοχές και ντροπή και παρότι κατηγορεί τους άλλους για την «ατυχία» του, την ίδια στιγμή υπακούει άβουλα στις επιθυμίες τρίτων βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό του.
Αυτή η σχέση εξάρτησης που στην ουσία έχει το θύμα με το θύτη δεν συναντάται μονάχα σε περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς, αλλά σε όλο το φάσμα των διαπροσωπικών μας σχέσεων: στις επαγγελματικές μας επαφές, στη σχέση μας με την κολλητή ή με το σύντροφό μας.
Γίνε ο πρωταγωνιστής της ζωής σου
Η υιοθέτηση της ψυχοσύνθεσης του θύματος μπορεί κυριολεκτικά να μας παραλύσει, αποτρέποντάς μας να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για εμάς τους ίδιους, να χαράξουμε τη δική μας πορεία, να αποκτήσουμε υγιείς σχέσεις με τους γύρω μας.
Πάντα, όμως, έρχεται μια μέρα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Η στιγμή που συνειδητοποιούμε πως αξίζει να δώσουμε στον εαυτό μας όλα όσα του ανήκουν. Να σταματήσουμε να παρακαλούμε να φύγουν από το δρόμο μας οι θύτες, αλλά να παλέψουμε. Μόνο αν αλλάξουμε Εμείς, θα πάψουμε να νοιώθουμε ότι έχουμε όλο τον κόσμο εναντίον μας. Θα επιλέξουμε να είμαστε «πολεμιστές και όχι θύματα». Και αυτό μπορεί να συμβεί όταν αντιληφθούμε από πού πηγάζει αυτή η παθητική μας στάση και επιστρατεύοντας στοχευμένες στρατηγικές που θα μας φέρουν ξανά στην επιφάνεια.
|
Όλα αυτά θα τα ανακαλύψουμε μαζί στην ομιλία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Μαΐου, στις 19.00 στο Aegean College.
|
Βιογραφικό:
Η Ελένη Αϋφαντή είναι σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (LifeCoach), εκπαιδευμένη στη Συστημική Ψυχιατρική και τη Διαχείριση Αρνητικών Καταστάσεων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που παρέχεται στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ειδικευμένη στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP), ως εκπαιδεύτρια (NLP CoachingTrainer). Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Université de La Rochelle της Γαλλίας, η Ελένη εργάστηκε για 28 πολύ δημιουργικά χρόνια στον κόσμο της βιομηχανίας ως στέλεχος Παραγωγής, Αγορών, καθώς και στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Έχοντας ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο της επαγγελματικής της ζωής, αποφάσισε, το 2010, να αποδεχθεί τη φυσική της κλίση να υποστηρίζει και να καθοδηγεί ανθρώπους στην πραγματοποίηση των επιθυμιών που έχουν για τη ζωή τους. Έτσι, μελέτησε συστηματικά και αφοσιώθηκε με πάθος σε μια δουλειά για την οποία, στην πραγματικότητα, εκπαιδευόταν ήδη επί σειρά ετών, από μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον. Από το 2011 πραγματοποιεί βιωματικά σεμινάρια και ομαδικές ή ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής με μια ευρεία θεματολογία, όπως αυτογνωσία, σχέσεις, πραγματοποίηση στόχων, διαχείριση αρνητικών καταστάσεων, και άλλα. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου