Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Εκ Πυρός και Αέρος: Ένα κονσέρτο που συνδυάζει το πάθος με την ανεμελιά

Να βάλουν «φωτιά» στην καρδιά μας, να την ξεσηκώσουν, να την ταξιδέψουν σε τόπους μακρινούς. Kαι έπειτα να πλημμυρίσουν το νου και την ψυχή μας με ένα δροσερό και λυτρωτικό αεράκι. Αυτό υπόσχονται ο συνθέτης Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος και η υψίφωνος Εβίτα Χιώτη, στο καινούριο τους κονσέρτο Εκ Πυρός και Αέρος.
Σε συνεργασία με το μουσικό σύνολο Ιέραξ θα παρουσιάσουν ένα ρεσιτάλ αφιερωμένο στη συνθετική μορφής της Άριας, με έργα των Mozart, Donizetti, Bellini, Puccini, Schubert, Strauss, Delibes καθώς και του Σωτήρη Νικόλα Κάσσου.
ek pyros kai aeros
Η λέξη Άρια προέρχεται από το ελληνικό αήρ που δεν είναι άλλο από το αεράκι. Ως μουσικό είδος σύνθεσης έκανε την εμφάνισή της τον 14ο αιώνα περιγράφοντας αρχικά κάθε εκφραστική μελωδία για φωνή. Σήμερα, άρια θεωρείται ένα λυρικό τραγούδι με συγκεκριμένη μορφολογική διάρθρωση για σόλο φωνή και ορχηστρική συνοδεία, το οποίο συνήθως εκφράζει ένα έντονο συναίσθημα.
Το κονσέρτο θα φλερτάρει, λοιπόν, με τις αντιθέσεις. Με τη φωτιά και τον αέρα, με το πάθος που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του και με την αέρινη ξεγνοιασιά που μας απελευθερώνει και μας ανακουφίζει. Αλλά ας τα πουν καλύτερα οι εμπνευστές του κονσέρτου...
«Το πυρ της ψυχής και η ο αήρ της έμπνευσης ήταν τα σύμβολα τα οποία μας οδήγησαν σε αυτή τη σύμπραξη, υψιφώνου και συνθέτη. Η μουσική, οργανική και φωνητική, αντικατοπτρίζει τις θείες ενώσεις. Αυτές τις οι αλχημιστικές διεργασίες που αν γίνουν με τρόπο σωστό, επιστρέφουν στο σήμερα λίγη από τη μαγεία του χθες», λέει ο συνθέτης Νικόλας-Σωτήρης Κάσσος.
Η υψίφωνος Εβίτα Χιώτη, πάλι, αναφέρει: «Η μουσική ανέκαθεν εξέφραζε τα πιο εσώτερα και αληθινά συναισθήματα που ενυπάρχουν σε κάποιον. Όπως για πολλούς, έτσι και για μένα, αποτελεί κύριο μέσο έκφρασης ώστε να δημιουργήσω μια δίοδο επικοινωνίας και να μοιραστώ ό,τι έχω αποκομίσει ως τώρα από την ομορφιά της. Γι' αυτό το λόγο επέλεξα άριες που η καθεμία αναδεικνύει μια διαφορετική πτυχή της προσωπικής έκφρασης και ενέχει έντονα και βαθιά συναισθήματα που ολοκληρώνονται μέσα από κορυφαίες μουσικές συνθέσεις, ικανές να συνταράξουν και να συγκινήσουν. Θα κάνουμε, λοιπόν, μια περιπλάνηση στον κόσμο του Schubert, του Mozart, του Bellini, του Puccini αλλά και ο καθένας από εμάς στον δικό του προσωπικό κόσμο». Την Εβίτα Χιώτη, θα συνοδεύει στο πιάνο η Εβίτα Ροσμαράκη.
Ταυτότητα κονσέρτου
Εκ Πυρός και Αέρος
Πότε: Δευτέρα 30 Μαΐου, στις 20:45
Πού: Athenaeum, Αδριανού 3, Θησείο, τηλ.: 210 3211987
Είσοδος: € 10 και € 5 (φοιτητικό)
Σύνολο Ιέραξ:
Υψίφωνος: Εβίτα Χιώτη
Πιάνο: Σοφία Ροσμαράκη
Βιολί 1ο: Χρήστος Δαλιάνης
Βιολί 2ο: Ίωνας Κουρμπανάς
Τσέλο: Ευγένιος Μπένσης
kassos8
Σωτήρης Νικόλας Κάσσος- Συνθέτης
 
 cid ii 153c1a432c4987e1
Εβίτα Χιώτη, Υψίφωνος
 cid ii 153c1a4623504a47
Σύνολο Ιέραξ
1px

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΙΡΟΣ» ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 18:00 ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΒΗΤΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

  Οι Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ και ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου   Μια φορά ήταν ο κ...