Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΜΑΝΙΝΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ…η συνέντευξη

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το νέο σου βιβλίο από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Αισθάνεσαι όπως την πρώτη φορά;
Πάντα…

«Αόρατα Κορίτσια» ο τίτλος του νέου σου βιβλίου. Από πού τον εμπνεύστηκες;
Έψαχνα για τίτλο κάτι με γυναίκες που κρύβονται – και κάπως μου ήρθε ότι κρύβονται πίσω από ανδρικές ταυτότητες, άρα γίνονται αόρατες. Μου άρεσε η λέξη, και ακόμα περισσότερο μαζί με τα «Κορίτσια».


Πες μας την ιστορία με δυο λόγια…
Μία ελληνίδα από την Μικρά Ασία ξεκινάει το ΄22 και κάνει καριέρα στα καφέ-σαντάν πρώτα, μετά στα θέατρα της Θεσσαλονίκης μεταμφιεσμένη σε άντρα. Παρακολουθούμε τη ζωή της (συμμετέχοντας, ελπίζω). Μπαίνουμε  στην ζωή της εγγονής της, που φτάνει ως το όχι-πολύ-μακρινό μέλλον, είναι οπερατέρ, και κυκλοφορεί με ανδρικά ρούχα επειδή έτσι αισθάνεται πιο ασφαλής.

Τρείς ηρωίδες. Με ποια ταυτίστηκες και γιατί;
Ταυτίζομαι με κάθε ηρωίδα μου όταν την γράφω αλλά αν με πιέσεις, θα σου απαντήσω ότι ταυτίστηκα περισσότερο με την Σμαρώ. Που λέει ότι δεν ξέρει να κάνει τίποτε χρήσιμο επειδή είναι ηθοποιός…



Μία ιστορία που ξεκινάει από το παρελθόν, κάνει μια μικρή στάση στο παρόν και καταλήγει στο μέλλον. Σε ποια από τις τρείς εποχές θα ήθελες να ζήσεις;
Είμαι οκέυ σε αυτήν που ζώ τώρα.

Τι ήταν αυτό που σε «παίδεψε» γράφοντας αυτό το βιβλίο και τι βγήκε «νεράκι»;
Με παίδεψε λίγο η Ζωή, η οπερατέρ – χρειάστηκε να δουλέψω για «να μπω στο πετσί της», γιατί δεν ξέρω ούτε φωτογραφίες να τραβάω. Πόσο μάλλον τι σημαίνει να είσαι οπερατέρ.  

Γιατί να διαβάσουμε τα «Αόρατα Κορίτσια»;
Γιατί είναι ταξιδευτικό βιβλίο, από αυτά που σε κάνουν να νοιώθεις καλά…

Περιοδικά, εφημερίδες και βιβλία. Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές;
Τα μόνα κοινά είναι ότι σε όλα δουλεύεις με την ελληνική γλώσσα, και σε όλα πρέπει να είσαι ειλικρινής. Άμα είσαι δήθεν, σε πετάνε έξω και τα τρία.



Γιατί «άργησε» να κυκλοφορήσει αυτό το βιβλίο;
Δεν άργησε – βγήκε ένα χρόνο μετά το «Φερμουάρ». Αν μη τι άλλο, κυκλοφόρησε πιο γρήγορα από ότι άλλα βιβλία μου (κάθε 3-5 χρόνια νομίζω πως είναι ο πιο βολικός χρόνος να εκδίδεις βιβλίο).

Τελικά το βιβλίο περνάει κρίση;
Βέβαια. Το καλοκαίρι ο τζίρος στο βιβλίο έπεσε πάνωαπό 70%. Τώρα κάτι πάει να γίνει, αλλά κανένας δεν αγοράζει πια ένα βιβλίο των 20 ευ. Τα μπαζάρ και οι προσφορές είναι επειδή έχουνε κλείσει πολλοί εκδοτικοί οίκοι και τα βιβλία τους τα ξεπουλάνε οι αποθήκες.

Τι γίνεται στα μαθήματα «Πώς να γράψεις»;
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής: ότι έμαθα  300 χρόνια γράφοντας και διαβάζοντας, τα μοιράζομαι με ανθρώπους που θέλουν να γράψουν, τους ενδιαφέρει το γράψιμο, και που μια μέρα θα γράψουν το Μεγάλο Ελληνικό Μυθιστόρημα!

Τι συμβουλές θα έδινες σε έναν νέο συγγραφέα;
Να διαβάζει, να γράφει και να μην βιάζεται. Το βιβλίο είναι της υπομονής, δεν υπάρχει άμεση επιβράβευση (μερικές φορές ούτε έμμεση…)

Τι σε «φτιάχνει» πιο πολύ και τι σε «χαλάει»;
Με φτιάχνει να διαβάζω ωραία κείμενα, να συζητάω με φίλους, το σεξ, το να διαβάζει κάποιος ένα βιβλίο μου και να το απολαμβάνει, το σεξ, η θάλασσα, ο καλός καιρός. Με χαλάνε μικροπράγματα (οι φόροι, τα λογιστικά, οι τράπεζες, τα ιατρικά κέντρα/νοσοκομεία/εξεταστικά κέντρα κλπ) που δεν θέλω να τα σκέφτομαι, είναι κακή ενέργεια.

Η Ελλάδα έχει μέλλον;
Ναι! Το λένε κι οι σοβαροί άνθρωποι δηλαδή, ξεκινάμε μια πορεία προς ένα καλύτερο αύριο. Αποκλείεται να μην το πιστεύεις αυτό, ειδικά αν είσαι Έλληνας και έχεις παιδιά…

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΙΝΑΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΑΟΡΑΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ" ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΙΡΟΣ» ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 18:00 ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΒΗΤΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

  Οι Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ και ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου   Μια φορά ήταν ο κ...